Info

25. april 2024.25. apr 2024.
Mašinci Nikola, Nemanja i Darko sa svojim mentorima i direktorom škole, Foto: "Glas Podrinja"

Mašinci Nikola, Nemanja i Darko sa svojim mentorima i direktorom škole, Foto: "Glas Podrinja"

TRI PREDSTAVNIKA KOCELjEVAČKE SREDNjE ŠKOLE OBEZBEDILA UČEŠĆE NA DRŽAVNOM TAKMIČENjU

Darko, Nemanja i Nikola u društvu najboljih

Republičko takmičenje mašinskih škola biće održano 10. i 11. maja u Smederevskoj Palanci, a do tada srednjoškolci vredno rade sa svojim mentorima u želji da ostvare što je moguće bolji rezultat i na najbolji način prezentuju sebe i školu iz koje dolaze
Nakon učešća na Regionalnom takmičenju mašinskih škola održanom početkom aprila meseca u Valjevu, tri đaka trećeg stepena mašinske struke Srednje škole u Koceljevi plasirala su se na državno takmičenje.

Koceljevačku srednjoškolsku ustanovu predstavljaće Darko Marković iz Draginja, učenik treće godine smera bravar koji je na regionalnom takmičenju, u konkurenciji 11 takmičara, osvojio drugo mesto.

-Na praktičnom radu sam imao 145 bodova a na testu 32. I prošle godine sam bio na regionalnom takmičenju i bio sam šesti jer sam se pripremao samo sedam dana. Na učešće me je prošle godine nagovorio profesor Stojanović koji je sada u penziji i zahvalan sam mu na tome, jer da nije, ja danas ne bi bio drugi u regionu. Razlike u poenima su veoma male. Prošle godine sam iza trećeplasiranog zaostajao tek pet bodova, a samo pola boda da budem peti i da se na taj način plasiram na republičko. Ove godine situacija je znatno povoljnija za mene. Osvojio sam drugo mesto i predstavljaću svoju školu na državnom takmičenju. Spremao sam se oko mesec ipo dana. Praktičan rad mi nije problem. U školi sam radio i teže zadatke. Sa novim profesorom mentorom imam odličnu saradnju. Nije mnogo zahtevan. Radimo zajedno a ponedak se i takmičimo međusobno da vidimo ko je bolji. Trudim se da prevaziđem svog profesora- priča Darko, veseo i duhovit mladić koji uskoro završava srednju školu.


I njegov profesor Dragan Ristivojčević zadovoljan je postignutim rezultatom i plasmanom na republičko takmičenje, ali veruje da će u Darku proraditi takmičarski duh, te da će dati svoj maksimum.

–Marković je jedan od četiri kandidata koje sam pripremao. On ima iskustvo sa takmičenjima. Ima velike predispozicije da bude visoko plasiran i osvoji jedno od prva tri mesta- ističe profesor Ristivojčević koji je nekada i sam bio učesnik takmičenja kao predstavnik koceljevačke srednje škole, a danas prenosi znanje i iskustvo na nove generacije i prvi put se našao u ulozi mentora.

–Istorija se ponavlja. Pre 35 godina sam ja u Valjevu, u Tehničkoj školi gde je održano ove godine takmičenje osvojio prvo mesto na regionalnom i bio učesnik takmičenja omladine Jugoslavije u Subotici- otkriva Darkov mentor i izražava zahvalnost kompaniji Galeb u kojoj je do pre nekoliko godina radio, koja im je pomogla i obezbedila potrebnu radnu opremu za takmičenje.

Darkov dve godine mlađi drug, Nemanja Krsmanović iz Koceljeve, na regionalnom takmičenju zauzeo je treću poziciju što je ogroman uspeh imajući u vidu činjenicu da se on kao učenik prvog razreda potpuno ravnopravno nadmetao sa starijim učesnicima i praktično rešavao gradivo koje tek treba da uči u naredne dve godine kroz redovnu nastavu.

–Isti zadatak smo svi rešavali i na ista pitanja odgovarali. Imao sam iz testa znanja 26.3 a iz praktičnog dela 147 od 150 bodova, što je bilo dovoljno za treće mesto. Na republičkom takmičenju očekujem dobar plasman. Za regionalno sam se spremao tri meseca i što se tiče profesora bio je odličan mentor- izjavio je Nemanja koji smatra da zanat poput bravarskog ima perspektivu.


To tvrdi i njegov mentor, profesor Milorad Jović koji podseća da majstora nema u Srbiji te da učenici zanatskih zanimanja imaju perspektivu ako zaista savladaju zanat koji su upisali.

–Imao sam dva učenika, Marka Gačića i Nemanju Krsmanovića, i kada smo pričali o takmičenju, oni su prihvatili da učestvuju i pokazali su neke praktične sklonosti da mogu da odrade vežbu i da nauče potrebnu materiju. Na školskom takmičenju smo imali čak šest učesnika, što nije bio slučaj ranijih godina, jer nije bilo zainteresovanih đaka. Jednostavno, ove generacije pokazuju želju i volju da se takmiče- smatra profesor Jović.

U KONKURENCIJI DESET MEHANIČARA NIKOLA ZAUZEO PETO MESTO
Osim bravara, koceljevačka srednja škola imaće svog predstavnika i među mehaničarima motornih vozila jer je Nikola Gojković iz Galovića, učenik druge godine osvojio peto mesto na regionalnom takmičenju što mu je obezbdilo učešće na republičkom.

–Ovo je moje drugo učešće na regionalnom takmičenju. Spremao sam se tri meseca. Praktični rad mi je ovoga puta bio teži, izazovniji jer sam se zapravo tek na takmičenju susreo sa određenim modelom motora koji ranije nisam radio, pa je to bilo problematično. Test znanja sam uradio prilično dobro. Bio sam najbolji u teorijskom delu sa najviše osvojenih bodova, 46,3 od mogućih 50- ističe Nikola.


Njegov mentor Slobodan Isailović i sam je svojevremeno bio takmičar, kako na regionalnom tako i na republičkom, gde je dva puta osvajao prvo mesto.

–Dok sam bio učenik ove škole učestvovao sam na takmičenjima i bio veoma uspešan. Sada sam se prvi put našao u ulozi mentora i to mi je mnogo teže. Imao sam veću tremu sada, nego kada sam se sam takmičio. Osećao sam izuzetan pritisak. Gojković je na pripremama bio dosta bolji ali je činjenica da se sa određenim modelom motora susreo prvi put baš na samom takmičenju i to je uticalo na krajnji rezultat. U međuvremenu smo nabavili potreban model pa verujem da ćemo uspeti bolje da se pripremimo za predstojeće državno takmičenje i da će rezultat praktičnog rada biti daleko bolji- izrazio je nadu profesor Isailović.

Republičko takmičenje mašinskih škola biće održano 10. i 11. maja u Smederevskoj Palanci, a do tada srednjoškolci vredno rade sa svojim mentorima u želji da ostvare što je moguće bolji rezultat i na najbolji način prezentuju sebe i školu iz koje dolaze.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa