9. decembar 2021.9. dec 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Profesor Siniša Mozetić na Jedanaestom simpozijumu “ Matematika i primene”

Profesori i učenici uvek su tim

„Veliku pomoć i podršku u otkrivanju i otklanjanju nepreciznosti, propusta, pa i grešaka u propisanoj literaturi, uvek su mi pružali najbolji i najuspešniji đaci naše, Šabačke gimnazije. Njihova pitanja i očekivanja da uvek dobiju prave i tačne odgovore, bila su večiti pokretač svih mojih radova i nastupa u borbi da naši đaci jednog dana budu ponosni građani sveta“, poručio je profesor Mozetić
Jedanaesti simpozijum “Matematika i primene” u organizaciji Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu održan je 3. i 4. decembra tekuće godine u prestonici. Na simpozijumu su, osim srpskih, učestvovali i matematičari sa prostora bivše Jugoslavije, kao i Šapčanin Siniša Mozetić, profesor matematike u penziji. Profesor Mozetić se je na naučnom skupu imao izlaganja na temu ”Neki uočeni problemi u realizaciji srednjoškolskih tema: stepenovanje, korenovanje i eksponencijalna funkcija”. Koautor bio je Miloš Pušić, profesor Prve beogradske gimnazije, nekadašnji učenik Šabačke gimnazije i profesora Mozetića.

-Sadržaj našeg izlaganja je veoma dobro prihvaćen na simpozijumu, a i prethodno, od učenika i profesora koji su bili vidno zadovoljni predloženim korekcijama i dopunama. Teme prezentovane na simpozijumu bile su i deo akreditovanog seminara istih autora - kaže profesor Mozetić osvrnuvši se na motiv za učešće na simpozijumu.

- Posvećeno se baveći matematičkim lepotama i tajnama, sa svojim učenicima uočio sam neke nepreciznosti i propuste u propisanoj literaturi. Put ispravljanja uočenih slabosti veoma je otežan zbog večite želje i navike da verujemo autoritetima više nego zdravoj pameti. Čak i kada je toliko evidentno da oni kojima želimo da verujemo - nisu u pravu- dodaje profesor i napominje da je obaveza prosvetih radnika da neguju talente.

-U celom svetu postoje bolje i lošije škole i univerziteti. Problem je da u te bolje naši učenici ne dođu sa nedovoljnim ili čak pogrešnim predznanjem. Umesto sa pravim i zadivljujućim. Naša je obaveza da im to pružimo, uprkos svim mogućim teškoćama i preprekama. Probleme uvek pravi samo otuđeni establišment, braneći svoj nedodirljivi autoritet i ekskluzivno pravo na objavljivanje jedino valjanih udžbenika - ističe Mozetić koji smatra da „kada o planovima i programima, a i udžbenicima koji prate njihovu realizaciju, budu suštinski odlučivali oni koji te planove i programe realizuju i po tim udžbenicima rade, može se očekivati da đaci budu u velikom broju svetski konkurentni“. Ovo je ujedno i bio lajt motiv za izlaganje na simpozijumu.

Oni najbolji uvek su vetar u leđa mentorima i podsticaj da svoj posao rade još revnosnije i sa više entuzijazma. Ovo može da potvrdi i profesor Mozetić.

- Veliku pomoć i podršku u otkrivanju i otklanjanju nepreciznosti, propusta, pa i grešaka u propisanoj literaturi, uvek su mi pružali najbolji i najuspešniji đaci naše, Šabačke gimnazije. Njihova pitanja i očekivanja da uvek dobiju prave i tačne odgovore, bila su večiti pokretač svih mojih radova i nastupa u borbi da naši đaci jednog dana budu ponosni građani sveta - poručio je profesor uz nadu da će sugestije biti deo školske literature.

- Nadam se da će predložene korekcije biti u skoroj budućnosti unete u srednjoškolske udžbenike, mada me ne bi iznenadilo ni da postanu samo deo arhive održanog seminara i sećanja njegovih učesnika. Veliki Ivo Andrić rekao je da su sve Drine krive i ni jednu ne možemo ispraviti, ali ne smemo odustati od pokušaja da to učinimo.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa