16. decembar 2021.16. dec 2021.
U susret klimatskim promenama
FULBRAJT ALUMNI PROJEKAT “Klimi”

U susret klimatskim promenama

Ovogodišnja tema je osmišljena da informiše i edukuje srednjoškolsku populaciju sa posebnim osvrtom na aktuelnu problematiku klimatskih promena, koje trenutno predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema širom sveta. Učenici završnog razreda Srednje stručne hemijske i tekstilne škole Aleksandra Zarić, Anastasija Ilić, Anastasija Krstić i profesor Aleksandra Ninković učestvovaće u nizu različitih aktivnosti posebno osmišljenih da dodatno edukuju učenike o relevantnoj temi klimatskih promena
Projekat u vezi sa klimatskim promenama sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine (Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu) uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u Beogradu, u okviru Alumni projekta Fulbrajt Alumniste profesora Nemanje Stanisavljevića.

Ovo je peta godina za redom realizacije ovog tipa Fulbrajt Alumni projekta, gde se uz saradnju sa Departmanom za inženjerstvo zaštite životne sredine sprovode projekti u srednjim školama širom Srbije.

Ovogodišnja tema je osmišljena da informiše i edukuje srednjoškolsku populaciju sa posebnim osvrtom na aktuelnu problematiku klimatskih promena, koje trenutno predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema širom sveta. Učenici završnog razreda Srednje stručne hemijske i tekstilne škole Aleksandra Zarić, Anastasija Ilić, Anastasija Krstić i profesor Aleksandra Ninković učestvovaće u nizu različitih aktivnosti posebno osmišljenih da dodatno edukuju učenike o relevantnoj temi klimatskih promena.

U sklopu projekta biće izloženi osnovni koncepti o gasovima staklene bašte i njihovim izvorima i biće predstavljena šema trgovine gasovima staklene bašte i globalna cena emisije CO2. Takođe, biće istaknut značaj obnovljivih izvora energije kao i sam proračun emisije CO2 iz proizvodnje toplotne i električne energije.

Predviđeno je da projekat traje od oktobra 2021. godine do septembar 2022. godine. Dodatna anketa o projektnim aktivnostima biće realizovana u oktobru i decembru 2022. godine.
Predstavnici škole, koje će činiti profesor i jedan učenik, biće pozvani na završni dvodnevni događaj na Univerzitetu u Novom Sadu. Projektni tim će organizovati konferenciju na kojoj će predstavnici škola kroz usmenu prezentaciju predstaviti svoje škole i rezultate svojih zadataka.

Takođe, svaka škola će dobiti sertifikat o uspešnom učešću u projektu, dok će najbolji tim biti proglašen i nagrađen novčanom nagradom. Pored toga, drugog dana biće organizovani prateći događaji, posete laboratoriji i posete lokalnih objekata u kojima se primenjuju uspešne strategije za ublažavanje klimatskih promena.

U svetlu tekućih klimatskih izazova, obrazovanje mladih generacija i njihovo aktivno uključivanje u inicijative i aktivnosti vezane za klimatske promene od suštinske je važnosti za dugoročno postavljanje obrazaca ponašanja u vezi sa klimom u društvu, koje će doneti mnogobrojne koristi za celokupno društvo.
Aleksandra Ninković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa