13. januar 2022.13. jan 2022.
Sećanje na heroje Košara
Svečana tribina u Mačvanskom Prnjavoru

Sećanje na heroje Košara

Heroji sa Košara posetili su Spomen - kosturnicu stradalim Prnjavorcima kao i Hram Svetog proroka Ilije u Prnjavoru gde su ih srdačno dočekali Prnjavorski sveštenici koji su im ispričali istorijat Prnjavora. Kasnije u prostoriji TK Mladost održana je svečana tribina. Govorili su: pukovnik Duško Šljivančanin, potpukovnik Dragutin Dimčevski, potporučnik Petar Mišić. Klub je posetio i zastavnik 1. klase Saša Radojević koji je 1999. godine bio zamenik komandira karaule Košare, na jugoslavensko-albanskoj granici
U organizaciji Teniskog kluba Mladost iz Prnjavora na inicijativu predsednika kluba Dejana Vasića nedavno je organizovana svečana tribina “Košare - bitka koja traje”.

Heroji sa Košara posetili su Spomen - kosturnicu stradalim Prnjavorcima kao i Hram Svetog proroka Ilije u Prnjavoru gde su ih srdačno dočekali Prnjavorski sveštenici koji su im ispričali istorijat Prnjavora. Kasnije u prostoriji TK Mladost održana je svečana tribina. Govorili su: pukovnik Duško Šljivančanin, potpukovnik Dragutin Dimčevski, potporučnik Petar Mišić. Klub je posetio i zastavnik 1. klase Saša Radojević koji je 1999. godine bio zamenik komandira karaule Košare, na jugoslavensko-albanskoj granici.

Pukovnik Duško Šljivancanin u to vreme je bio komandant 53. graničnog bataljona u sastavu Prištinskog Korpusa VJ koji je ranjen u zasedi na Košarama, podno Prokletija. Potpukovnik Dragutin Dimčevski je pre 22 godine bio zamenik komandanta 53. GRB. Upravo on je zaslužan što su sačuvani mnogi životi jugoslavenskih mladih vojnika u toku napada albanskih terorista Okupatorske Vojske Kosova na našu zemlju. Takođe, Dimčevski je dao svoj doprinos što je ova slavna bitka ušla u udžbenike istorije 8. razreda osnovnih škola. Potporučnik Vojske Jugoslavije Petar Mišić koji je sa tri bova i svojom jedinicom krenuo ka karauli Košare da prvi pruži podršku našim vojnicima prilikom toga BOV je naleteo na minu gde je Petar izgubio nogu.



Svečana tribina počela je minutom ćutanja u čast svim vojnicima koji su dali živote na Kosovu i Metohiji u odbrani otadžbine. Heroji su dočekani posle intoniranja himne i pozdravljeni velikim aplauzom dece, roditelja i sugrađana. U toku svečane tribine sve je jako dirnula Milutinova pesma “Junaci sa Košara” u izvođenju devetogodišnje Nikoline Stević. Po završetku svečane tribine deca su postavljala pitanja našim herojima.

Na kraju se obratio se organizator i predsednik kluba Dejan Vasić koji je uručio priznanja Zlatnu plaketu našim junacima u znak poštovanja i zahvalnosti za sve što su uradili za našu otadžbinu.

-Ono što je neverovatno jeste koliko su deca zainteresovana da saznaju istinu o Košarama i o svemu što se tamo dešavalo. Ovo je veliki dan za naše mesto, naš klub, za decu, roditelje i sugrađane. Velika je čast ugostiti naše junake i imati priliku da čujemo od njih šta se zaista dešavalo na Košarama i da nikada ne zaboravimo svih 108 vojnika koji su na Košarama ugradili svoje živote u temelje naše otadžbine, kao i da prenosimo generacijama koje dolaze. Mnoštvo pozitivnih komentara potvrđuje da se kod dece i ljudi širi nacionalna svest. Hvala našim junacima koji su pre svega sjajni ljudi, deci, rukovodstvu kluba, roditeljima, našem sveštenstvu i sugrađanima – istakao je Vasić i dodao da će sa sličnim akcijama Mladost nastaviti i u narednom periodu.

-Teniski klub “Mladost” od samog početka neguje prave vrednosti naše Srbije, nastavićemo i dalje tim putem okrenuti našoj istoriji, veri i tradiciji, jer je samo to pravi put jednog sportiste i pre svega čoveka ističe organizator.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa