10. mart 2022.10. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

MILUTIN STOJANOVIĆ ROĐEN U DRENOVCU, ČLAN GRADSKOG VEĆA ZADUŽEN ZA POLjOPRIVREDU

Seljak zaslužuje specijalni status

Od agromeliorativnih mera do novih traktora. Grad Šabac, drugu godinu za redom obezbeđuje za poljoprivredu iz budžeta 120. miliona dinara, što je upola više nego što je obezbeđivala prethodna vlast, odnosno za 10 odsto budžeta svih lokalnih samouprava zajedno na teritoriji Srbije, ističe naš sagovornik, zalažući se da Grad dobije nedostajuće preradne kapacitete za voće, povrće, proizvodnju sokova, rakije, kao što je nekad bila „Šapčanka“
Na gradsku scenu u Šapcu je stupio posle osmogodišnjeg školovanja u rodnom Drenovcu, srednješkolskog u šabačkoj gimnaziji i diplomiranja na beogradskom univerzitetu Poljoprivrednog fakultetua u Zemunu na smeru Ratarstvo. Praktičan rad započeo je u seoskoj Zemljoradničkoj zadruzi Drenovac i tu ostao čitavu deceniju.

Kada se preselio u Šabac, naš sagovornik Milutin Stojanović, danas član Gradskog Veća zadužen za poljoprivredu, prvo je bio zamenik predsednika skupštine Grada Šapca, potom član Gradskog Veća, Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Šabac, Kopernikus televizije, a od 22. 10. 2020. je većnik za poljoprivredu.

Na početku razgovora za zavičajni list ističe da poljoprivreda nikada nije izlazila i neće iz fokusa njegovog, interesovanja dr Aleksandra Pajića i celog Gradskog odbora SNS.

-Naš seljak je jedini privatnik koji je preživeo sve vlasti od kralja preko komunista do današnjeg dana i proizvodi sve proizvode pod vedrim nebom, zaslužuje da ima specijalni fokus. Grad Šabac, shodno prihodima i rashodima u poljoprivredi već drugu godinu za redom 2021. i 2022. opredeljuje 50 odsto više sredstava nego bivša vlast koja je 2020. godine izdvojila 80 miliona dinara, a mi smo opredelili za poljoprivredni budžet 120 miliona dinara, odnosno 10 odsto budžeta svih lokalnih samouprava zajedno na teritoriji Srbije, ističe Stojanović i dodaje da su upravo zbog ove činjenice prošlog septembra dobili nagradu na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, kao najbolja lokalna samouprava u podsticanju razvoja agrobiznisa.

Evidentiran je veliki ekonomski udeo poljoprivrede u ukupnom razvoju sela, ali i cele države. Imajući to u vidu koliko je rukovodeća državna struktura, čiji ste deo u ovom trenutku sposobna da pomogne „posustaloj“ poljoprivredi, kako u agrarnom, tako i stočarskom sektoru ?
-Politika napretka i razvoja države Aleksandra Vučića, dobila je ogromnu podršku u našem Gradu na parlamentarnim izborima 2020. kako u gradskom, tako i na seoskom području. Ministarstvo poljoprivrede preko Uprave za agrarna plaćanja, Uprave za poljoprivredno zemljište i IPARD programa maksimalno pomaže našim poljoprivrednicima. Ove godine povećan je iznos podsticaja po hektaru za biljnu proizvodnju sa četiri na osam hiljada dinara. Nastavljeno je sa subvencijama u stočarskoj proizvodnji, subvencijama za voćare i ratare za kupovinu sistema za navodnjavanje, folije i mehanizacije. Ne izostaje ni pomoć pčelarima.

Program kupovine novih traktora snage do 80 KW po sistemu 50 40 10, gde registrovana poljoprivredna gazdinstva obezbeđuju 10 odsto učešća, 50 odsto obezbeđuje država, a 40 odsto je bankarski kredit. Bankarski kredit za kupovinu veštačkog đubriva sa minimalnom kamatom uveden je ove godine.
Ministarstvo za brigu o selu pomaže mlade bračne parove prilikom kupovine seoskog domaćinstva sa 10 hiljada evra.

Kolike su raspoložive mogućnosti grada, a gde je neizostavna intervencija sa višeg nivoa vlasti, kako bi se obezbedilo stabilnije i profitabilnije privređivanje u poljoprivredi?
-Grad Šabac je budžetom za poljoprivredu u 2022. godini obezbedio dosta toga: Agromeliorativne mere, kalcizacija tri miliona dinara, maksimalan iznos 35.00,oo po zahtevu, podsticaji za navodnjavanje, 50 odsto povećanja bez PDV, maksimalno 40.000,oo dinara po zahtevu za kupovinu sistema za navodnjavanje, opreme i mehanizacije u poljoprivredi 12. miliona dinara za kupovinu primarne dopunske i mehanizacije za đubrenje 50 odsto povraćaja bez PDV, maksimalno 100.000,oo dinara po zahtevu, uzorkovanje zemljišta preko PSSS Šabac, dva miliona dinara, kontrola i sertifikacija u organskoj proizvodnji, dva miliona dinara, 100.000,oo dinara po zahtevu za kompletnu papirologiju, protivgradne rakete tri miliona dinara, umatičena grla sedam miliona dinara, 40 odsto povraćaja bez PDV za kupovinu umatičenih priplodnih ovaca, koza i svinja od jedan do 10 komada, maksimalno po zahtevu 150.000,oo dinara, kopanje bunara 11 miliona dinara, 30 odsto povećanja bez PDV, maksimalan iznos po zahtevu je 240.000,oo dinara, veštačko osemenjavanje krava ukupno 16 miliona dinara, odnosno tri hiljade dinara po osemenjenoj kravi, sufinansiranje kamate na komercijalne poljoprivredne kredite 10 miliona dinara , povraćaj ukupnog iznosa kamate maksimalno 150.000,oo dinara po zahtevu, pomoć udruženjima u poljoprivredi šest miliona dinara, 50 odsto povećanja po projektu, maksimalno milion i po dinara po zahtevu, nabavku pčelinjih društava tri miliona dinara, povraćaj za nabavku pet košnica za pčelare početnike 60.000,oo dinara po zahtevu, mašine i oprema za pripremu i manipulaciju stočnom hranom 10 miliona dinara, 50 odsto povraćaja bez PDV za kupovinu mašina za stočnu hranu, ekstrudera,elevatora i duvaljki za istovar stočne hrane, maksimalno 100 hiljada dinara pozahtevu, nabavku novih traktora snage do 60 KW, 50 odsto povraćaja bez PDV, maksimalan povraćaj po zahtevu je milion dinara, ostale opšte usluge, sajmovi, informativne aktivnosti i izložbe milion dinara.

Isplata svih navedenih subvencija vrši se u roku od mesec dana od datuma predaje zahteva. Moram da napomenem da nije potreban uslov da je plaćen PIO i zdravstveno osiguranje, već samo porez na imovinu za svako registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Šta nedostaje ovom području da ubuduće bude još interesantnije i upadljivije na mapi poljoprivrede u Evropi i Svetu?
Činjenica je da našem gradu nedostaju preradni kapaciteti za preradu voća, povrća, proizvodnju sokova, rakije, kao što smo nekada imali u našoj „Šapčanki“. Naš gradonačelnik dr Aleksandar Pajić i član gradskog veća dr Živan Bajić, budući narodni poslanik ulažu ogromne napore da obezbede investitora za ovu oblast. Sadašnja situacija u svetu nam ne ide na ruku. Moja ideja, ako ne uspemo da obezbedimo domaćeg ili stranog investitora je da osnujemo Javno preduzeće, kao što je nekad bila „Šapčanka“.

U budućnosti bi trebalo pratiti svetske trendove, posebno u oblasti zadrugarstva i osnivanja zemljoradničkih zadruga. Veliki broj sitnih malih proizvođača mleka, svinja, junadi ne može da ostvari subvencije za mleko, krave, svinje i junad, jer ne ispunjavaju uslove koje je odredilo Ministarstvo poljoprivrede za minimalne količine, a posredstvom zemljoradničke zadruge bi mogli da ostvare svoja prava.

Potrebno je fokusirati se na proizvodnju finalnih proizvoda, a ne sirovina u svim oblastima poljoprivrede.
Lj.Đukić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa