10. mart 2022.10. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

MEĐUNARODNI SAJAM POLjOPRIVREDE „BOGATIĆ 2022“

Opštinski pogodak i visoke cene

Pozitivna namera organizatora sajma u poljoprivrednoj opštini nailazi na odobravanje i zahvalnost posetilaca i izlagača, ali visoke cene u prvom redu poljoprivredne mehanizacije obeshrabruju poljoprivrednike i pored moguće kreditne podrške
Jednodnevna sajamska manifestacija, održana prošle nedelje u Bogatiću, Međunarodni sajam poljoprivrede „Bogatić 2022.“ pokazala je visoka dostignuća u oblasti agrarne proizvodnje od koje u Mačvi živi veliki broj ljudi, ali i ekonomsku nemoć njihovog bitisanja pod nebom ravnice, jedne od najvećih u Srbiji. Opština Bogatić je organizacijom sajma učinila pun pogodak, posebno imajući u vidu da je ovo tipično poljoprivredna sredina, ali cene izloženih, primera radi poljoprivrednih mašina obeshrabrile su mnoge posetioce iz ovdašnjih sela, koji bi želeli da ih nabave. Takav je utisak većeg broja poljoprivrednika koji su kako kažu mogli samo da „pare oči“, gledajući izložene velike traktore, koji istini za volju uz adekvatne priključne uređaje znatno osavremenjuju i olakšavaju rad u poljoprivredi.

U Sportskoj hali, prilikom otvaranja sajma, najpre je u ime domaćina govorio predsednik ove opštine Milan Damnjanović, poželevši svima prijatan boravak i učešće na sajmu, kao i lepe utiske koje će odavde poneti uz dobro druženje i razmenu iskustava.

-Verujem da će te ponovo doći u naš kraj, koji beleži vrhunske rezultate u raznim oblastima, a tako se rodila i ideja za organizacijom sajma, koju smo uspešno organizovali zajedničkim snagama. Nije bilo lako ali smo uspeli i to naši ljudi zaslužuju, budući da najveći deo dohotka ostvaruju baš u poljoprivredi, istakao je Damnjanović.

Potom se skupu obratila u ime Komercijalne NLB banke Biljana Petrović. Sajam je zvanično otvorio državni sekretar u Ministarstvu za poljoprivredu Velimir Stanojević, koji je prisutne pozdravio ispred Vlade Srbije i ministra Branislava Nedimovića.

-Ministarstvo podržava i podržaće još više velike proizvođače hrane u malim sredinama. Oni su izuzetno značajni u lancu poljoprivredne proizvodnje koja u Svetu i kod nas ima sve veću važnost. Nadam se da će i ovdašnji proizvođači iskoristiti šansu koja im se pruža da budu bogatiji, poručio je između ostalog Stanojević.

Zajedno sa domaćinima, načelnikom Mačvanskog okruga Vladanom Krasavcem, predstavnicima Zadružnog saveza Srbije i drugima, razgledali su izloženu robu na štandovima. Pored starijih domaćina, mahom iz ovdašnjih sela, među posetiocima bilo je dosta mladih, učenika ovdašnje srednje škole.

Predrag Ćosić iz Mačvanskog Metkovića hvali sajamsku manifestaciju ali izražava i rezervisanost zbog visokih cena i slabe platežne moći poljoprivrednika pred setvu.

Ukupno je bilo 80 izlagača, a među njima i Branislav Jurišić sa ćerkom Lidijom, koji su izložili voćnu rakiju „Zlatne kapi“, a preporučivali su i boravak u njihova dva apartmana na Drini. Dosta toga su već postigli uz nesebičnu pomoć ovdašnje Turističke organizacije i opštine Bogatić, istakao je Branislav.

Izuzetno dekorisan i posećen bio je i štand Udruženja „Crnobarke“ iz Crne Bare. Čine ga više predstavnica lepšeg pola, a njihova predsednica Vesna Jurišić ističe veliki značaj sajamske priredbe, koja će kaže još više doprineti ukupnoj afirmaciji kraja, na čemu je posebno zahvalna opštini Bogatić.

Pozitivne utiske sa sajma nosi i Jovanka Krstić iz Novog Sada, koja se pojavila ispred kompanije Sano, a na sajmu u Bogatiću nije izostao ni dimnjeni Majevički sir, gostiju iz susedne Republike Srpske.
U ime Poljoprivredne zadruge „Zarac“ Lopare, koja ga proizvodi zainteresovane je šire upoznala Duška Mitrović. Ona se zahvalila domaćinima na gostoprimstvu, budući da im je ovo bilo prvo predstavljanje u Bogatiću. Izrazila je želju za većom saradnjom i druženjem.

U okviru sajma održano je i predavanje nadležnih o mogućnostima korišćenja poljoprivrednih kredita koje daje Ministarstvo, kao i potrebnoj dokumentaciji za učešće u nabavci novih traktora iz IPARD programa.

U kulturno zabavnom delu, nastupili su najmlađi članovi folklornog ansambla „Đido“ iz Bogatića.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa