10. mart 2022.10. mar 2022.
Foto: Print screen TV Šabac

Foto: Print screen TV Šabac

Vrhunski muzički trio u Šapcu

Bluz rok kraj Save

Bluz je vrlo jednostavan, a tako malo ljudi ume da ga svira na pravi način. Bluz je dobio bebu i onda su joj dali ime Rokenrol (Madi Voters)
Odavno je Kit Ričard, svima poznati član Roling stounsa, izjavio da ukoliko ne umete da svirate bluz, nema poente da pokušate bilo šta drugo pokušate na muzičkom instrumentu. Bluz je muzički pravac koji nosi socijalnu notu, nastao je kao prvi vid nenasilnog otpora robova na beskonačnim plantažama Amerike, izrasnuvši u bazu iz koje su nastali praktično svi muzički pravci.

Na početku svih rokenrol karijera bila je fascinacija bluz ritmovima, nadograđena sopstvenim pečatom koji su proizveli nešto novo, moćno i značajno izvan granica muzike. Govoreći o bluz stvaralaštvu, mnogi će se odrednicama suziti vrlo široki obuhvat jednog pravca, ali najbolje razuveravanje je kada uočimo koliko najvećih rok ostvarenja zapravo ima svoju raniju bluz verziju.

Iako se čini da govorimo o kontinentu s druge strane „bare“ ili pak ostrvu na severu Evrope, fascinacija bluzom nije samo privilegija tih područja, neko fakat muzičara širom planete. Zvuk ne poznaje granice i odavno je pustio korene i na našem području uplevši u njih trojicu asova koji će narednog četvrtka, 17. marta, od 21 sat nastupiti u našem gradu, kao trio kome mnogi već dodaju pridev „legendarni“.

Foto: kragujevacke.rs


U novom prostoru restorana „Stari most“, poznatijeg kao motel na Savi predstaviće se Nenad Zlatanović, Petar Miladinović i Dušan Bazuha. Nekim poznavaocima će imena zvučati poznato, drugima možda ne u potpunosti, ali to nije neočekivano, jer nastupaju pod svojim nadimcima. Dakle, u Šapcu će nastupiti na gitari Mr. Swagger, usnoj harmonici Pera Džo i drugoj gitari Duda. Gotovo da se čuje aplauz u mislima...

Foto: tickets.rs


Govoreći o njima govorimo o trojici muzičara koji su priznati i poznati daleko van granica Srbije, a u svojoj državi su među najboljima u svom poslu. Detaljnije o njima ćemo u sledećem štampanom izdanju. Sada ćemo samo dati po neku smernicu. Govoreći o Nenadu Zlatanoviću govorimo o osnivaču bluz rok benda „Teksas flad“ koji više od deceniju i po traje u teškim muzičkim uslovima probijajući se na ne mnogo prohodnoj sceni gde dominiraju drugačija usmerenja. Osim kroz bend, ohrabrio se da pokuša i kroz solo karijeru.

Pominjući Peru Miladinovića pričamo o virtouzu na usnoj harmonici, instrumetu koji je nekarakterističan za ovaj deo sveta, ali decenijama proizvodi i crpi kreativnu energiju iz ovog umetnika.

Foto: rts.rs


Ime Dude Bazuhe je ime muzičara, solo umetnika, producenta, aranžera. Karijera duga četiri decenije obuhvta nastupe u bendovima „Tilt“, „Suncokreti, saradnju sa Đođem Balaševićem, Bajagom, Alisom, Viktorijom, Vladom Divljanom, Kornelijem Kovačom...

Iskustvo je nemerljivo, a trag svega sakupili su u nastup koji je spreman da uveliča martovsko veče kraj Save, probudivši energiju nadolazećeg proleća.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa