31. mart 2022.31. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PROIZVOĐAČI MLEKA IZRAZILI NEZADOVOLjSTVOM STANjEM U MLEKARSTVU

Mleko poteklo centrom Šapca

“Ukoliko se nešto ne bude preduzelo nakon ovog skupa, slede radikalnije mere, da li će to biti protesne vožnje ili blokade, videćemo Imamo samo dva zahteva: da nam država da kukuruz iz robnih rezervi i da cene bude 30 dinara viša po litri mleka”, rekao je Milan Pajić, proizvođač mleka iz Badovinaca, predsednik Skupštine Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga
Proizvođači mleka iz Mačve, Pocerine, Posavotamnave i Jedra u petak su se okupili ispred zgrade Gradske uprave u Šapcu da iskažu nezadovoljstvo stanjem u mlekarstvu. Mlekari su simbolično prosuli svoj proizvod u šaht. Tražili su veće otkupne cene po litri mleka i najavili da će radikalizovati proteste ukoliko im Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Srbije ne izađu u susret.

-Skup smo najavili. Poslali smo zahteve u resorno Ministarstvo i nije bilo nikakvog odgovora. Izašli smo da pokažemo nezadovoljstvo i sa kakvim problemima se borimo u proizvodnji mleka. Ukoliko se nešto ne bude preduzelo nakon ovog skupa, slede radikalnije mere, da li će to biti protesne vožnje ili blokade, videćemo.

Naši zahtevi su jednostavni: da se jednom urade pariteti naše proizvodnje i da ih uskladimo sa troškovima inputa te proizvodnje i da više ne gubimo na krajnjem proivodu. Imamo samo dva zahteva: da nam država da kukuruz iz robnih rezervi i da cene bude 30 dinara viša po litri mleka, rekao je Milan Pajić, proizvođač mleka iz Badovinaca, predsednik Skupštine Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Prema njegovim rečima cena mleka sada je od 28 do 45 dinara po litri, bez premije. Dodao je da mogu i da se odreknu premije, ako im se proizvod plati onoliko koliko vredi.

-Moramo istrajati u ovome. Borimo se protiv vlasti koja nam je nametnula ovo. Borimo se protiv opozicije koja nas ne podržava. Pozivam sve savesne građane, proizvođače stočne hrane, veterinare, sve koji imaju veze sa proizvođačima mleka da nas podrže, rekao je Milan Pajić na skupu i dodao da, iako proizvodi oko 1.000 litara mleka dnevno od toga više ne može da školuje decu i da plaća račune.

Podrška prolaznika
Proizvođače mleka podržali su i neki od prolaznica, a jedna sugrađanka izrazila je želju i da im se obrati. Prisutnima je govorila o svojim problemima sa zdravstvenim sistemom i poručila im da rešenje problema leži u određenoj motki koju srpski narod voli da pominje u sličnim situacijama.
-Sve vas podržavam. Seljaci su mnogo obezvređeni i to odavno. Nema poštenog političara, ni lepe babe ni mirnog deteta, rekla je ova sugrađanka, koja se nije predstavila.


Na skupu je govorio i Milan Milaković iz Mionice, pobednik Novosadskog sajma. Prema njegovim rečima, stanje je takvo da se setva dovodi u pitanje.

-Prošle godine cena mog mleka je bila oko 40 dinara, a đubriva ispod toga. Ove godine cena mleka je par dinara viša, a cena đubriva je otišla i 400 odsto, zavisno od proizvođača. Jedino rešenje je da cene mleka budu realne, da prate cene repromaterijala, rekao je Milaković.

Dejan Petrović iz Matične službe “Agromat plus”, koji se dugo bavi matičnom evidencijom domaćih životinja, istakao je da potpuno razume probleme proizvođača.

-Brojno stanje goveda se u poslednje vreme drastično smanjuje. Poslednja dva meseca 591 krava u mojoj matičnoj službi je manje i sva ta grla su završila u klanici. To su sve proizvođači mleka. Ovo nije politički skup nego borba za opstanak. Prema nekim podacima kojima raspolažem nikada teže nije bilo. Bez pomoći države i mlekara, veliki proizvođači mleka su vrlo brzo u situaciji da će svoje farme morati da zatvore. Mali su u još goroj situaciji, rekao je Petrović.

Jedan od većih proizvođača iz ovog kraja, Goran Vasić iz Maova naglasio je da je flašica od pola litre vode 70 dinara. Istakao je da je njega mleko odgajilo, a krava ga izvukla iz siromaštva, ali i da su čitavu Srbiju krava i šljiva izvukle iz siromaštva.

-Šabac je u bivšoj Jugoslaviji bio sinonim za mlečno govedarstvo, a Šabačka mlekara prepoznatljiv brend. Da je sreće, danas bismo u Šapcu imali dane mleka, a ne proteste zbog situacije u proizvodnji mleka. Poljopriveda u Srbiji se ugnjetava 30 godina. Već godinu dana pričamo da je alarmantna situacija. Država treba da ima institucije koje rešavaju probleme. Vanredna je situacija zbog cena svega. Mi imamo situaciju da je kukuruz sa 20 dinara od prošle godine, sada došao na 40 dinara.

Nikoga ne zanima kako će stočni fond da preživi. Odgovor iz Ministarstva na naše predloge nemamo. Ovo simbolično prosipanje mleka jeste greh, ali zar nije greh i ovo što nama rade. Predlagali su nam da delimo mleko, pa mi to i radimo.

Skup u Šapcu je podržao i Zlatko Kokanović, proizvođač mleka iz Gornjih nedeljica koji je zamolio građane da 3. aprila promene vlast.

Niko od političara nije prisustvovao skupu u petak.
Proizvođači mleka su se u ponedeljak obratili i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa