31. mart 2022.31. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Spomen-obeležje Šabanu Šauliću u Šapcu

Na mestu polaska u veliki grad

Grad Šabac u dogovoru sa porodicom Šaulić odlučio da uđe u projekat izgradnje. Skulptori izabrani na inicijativu porodice. Najavljena je i manifestacija u sećanje na lik i delo Šabana Šaulića
Povodom inicijative za postavljanje spomen – obeležja u Šapcu, producentu i pevaču narodne muzike Šabanu Šauliću, održana je konferencija za medije u Gradskoj kući.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da građani Šapca treba da neguju kulturu sećanja na ljude koji su ostavili veliki trag u kulturnom životu grada.

-Grad Šabac je u dogovoru sa porodicom Šaulić odlučio da uđe u ovaj projekat jer mislimo da je Šaban Šaulić ličnost koja to zavređuje. Ličnost koja je ostavila veliki trag u muzičkoj umetnosti ne samo ovog grada, već i cele Srbije. Voleli su da ga slušaju svi naši ljudi bez obzira gde u svetu živeli.

Rođen je u Šapcu, odrastao u Šapcu i Šapcu se uvek vraćao. Glas o Šapcu širio je čitavim svetom, gde god radio.

Na inicijativu porodice a uz saglasnost Grada određena je i lokacija na kojoj će se nalaziti spomen obeležje, a to je zelena površina na uglu Mačvanske i ulice Kralja Milana (kod Nove robne kuće). Simboliku ove lokacije objasnila je njegova supruga Gordana Šaulić.

-Izabrali smo ovu lokaciju jer se tu nekada nalazila stara autobuska stanica. Baš odatle, Šaban je krenuo s namerom u veliki grad i svet. Taj svet je i osvojio, a ovde će imati svoje mesto kako bi svi koji prolaze i dolaze znali da jedan takav umetnik ponikao odatle i ostavio svoj pečat na ponos svih generacija.

Skulptori izabrani na inicijativu porodice koji rade na spomen – obeležju jesu redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu vajar Zoran Ivanović i njegov kolega Bogdan Dobrota.

-Ovo je velika čast i izuzetno sam ponosna. Uvek sam i bila jer sam ćerka Šabana Šaulića, a danas još više. Šabac zaslužuje ovakav spomenik, kako bi se sećali mog oca, kao i kroz njegove pesme i dela – dodala je njegova ćerka Ilda Šaulić.

Projekat je trenutno u fazi idejnog rešenja, a biće liven u bronzi, dok će postament biti od granita. Ukupna visina spomenika sa postamentom biće oko 4 metra.

Postavljanje spomen-obeležja predviđeno je za 6. septembar, dan rođenja Šabana Šaulića.
Najavljena je i manifestacija u sećanje na lik i delo Šabana Šaulića.

-Ono što ćemo kao Grad uraditi u godinama koje dolaze jeste da ćemo zajedno sa porodicom organizovati „Šabanove dane“ u cilju negovanja sećanja na Šabana – dodao je dr Aleksandar Pajić.
Šaban Šaulić je rođen 6. septembra 1951. u Šapcu. Živeo je i radio u Beogradu. Sa svojom suprugom Gordanom je imao troje dece — Sanelu, Ildu i Mihajla kao i vanbračnog sina Roberta kojeg je dobio pre poznanstva sa Gordanom. Omiljeni hobiji su mu bili pecanje u svojoj vikendici u Krčedinu i fudbal.

Dobitnik je Nagrade za životno delo od strane Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije 2018. godine.

Nakon povratka sa koncerta u Nemačkoj, na auto-putu, u automobil u kojem se Šaban nalazio sa svojim kumom i vozačem, udarilo je vozilo kojim je upravljao 34-godišnji Turčin, a koji je bio u alkoholisanom stanju i bez vozačke dozvole. Šaulić je doživeo srčani udar i preminuo u bolnici.

Sahranjen je 22. februara 2019. godine u Beogradu.
Ž.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa