7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: Jelena Dragićević

Foto: Jelena Dragićević

JELENA DRAGIĆEVIĆ IZ BOGATIĆA POBEDILA NA REPUBLIČKOM TAKMIČENjU KUVARA U KRAGUJEVCU

Preporučila je petica

Zlatna medalja za „pileći file sa sosom od kajmaka i badema na pireu od brokolija“. Nagrade nisu neuobičajena pojava za učenike kuvarstva Mačvanske srednje škole u Bogatiću
Znatiželja uz predani rad i upornost, oduvek su bili odlika učenika kuvarskog smera Mačvanske srednje škole u Bogatiću, koji postoji od 2010. godine. Najnoviji primer za to je Jelena Dragićević iz Bogatića, učenica završnog razreda ove škole, koja je na nedavnom Republičkom takmičenju kuvara održanom u Kragujevcu u kategoriji po izboru od ponuđenih namirnica za dve osobe, pripremila pileći file sa sosom od kajmaka i badema na pireu od brokolija. Jelena je osvojila zlatnu medalju i diplomu u konkurenciji 25 srednjih škola iz cele Srbije.

KUVARI SA ODLIČNIM „PEDIGREOM“
Ova vest nije mnogo iznenadila ni Jelenine kolege ni nastavnike, jedine srednje škole u Bogatiću, znajući koliko je ova učenica vredna i pažljiva na svakom školskom času, a posebno onim iz kuvarstva, koje vrsni prosvetari izvode u posebnom, dobro opremljenom kabinetu.

Mačvanska srednja škola je 2013. godine osvojila treće mesto u kategoriji jela po meniju na takmičenju u Sokobanji. Slično je bilo i u Novom Sadu 2016. godine, kada su se takmičili u kategoriji jela po izboru. Drugo mesto nije izostalo 2015. godine (jela po meniju) u Kragujevcu. Naravno, najsvetlija priznanja su iz 2017. godine, ponovo u kategoriji jela po meniju sa takmičenja u Smederevu i ovo najnovije, jela po izboru( Kragujevac ).

O svemu ovome najbolje svedoče uramljene diplome i okačene na zid pred kabinetom za kuvarstvo.

-Imamo ponovo zaista sjajnu generaciju kuvara. Pre odlaska u Kragujevac organizovali smo takmičenje u našoj školi i izabrali najbolje. Konkurencija je bila zaista jaka, a pobednici Jelena Dragićević i Luka Vuković, imali su tek jedan ili pola poena više od ostalih. Jelena je i u Kragujevcu pokazala najviše, bez obzira na vrhunske znalce u ovom poslu, koji su spremali druge učenike, a oni bili samouvereni da će pobediti. Imali smo malo vremena za pripremu, a najviše smo radili na spretnosti, higijeni, ukusu i izgledu jela, što je na kraju i presudilo pobednika. Drugarstvo između učenika nije izostalo, kaže izuzetno obrazovana Anđelka Popović, Jelenina mentorka koja u školi radi od 2015. godine.

Anđelka Popović (levo), Foto: Anđelka Popović


Od prvog dolaska u školu Jelena je dala sve od sebe da bi uspela. Bila je uporna, radna po ugledu na oca, Vladana koji je uspešan preduzetnik, priznat kuvar, a nisu joj bili strani ni specijaliteti majčine kuhinje, koja je kozmetičarka.

-Imam mlađeg brata Lazara. Njemu je tek šesta godina. Prvo sam želela da se bavim medicinom, ali je prevagnuo tatin uticaj. Krenula sam njegovim stopama, a kao mala volela sam da asistiram mami u kuhinji.

Za takmičenje u Kragujevcu me preporučila petica iz naše škole. Taj test sam uradila jako dobro i na takmičenju sam se trudila da opravdam poverenje. Iz svega toga i vrsnih saveta moje mentorke, proizašla je zlatna medalja i diploma u Kragujevcu, kaže zadovoljno Jelena.

GENERACIJE USPEŠNIH
Vest o Jeleninom uspehu posebno je obradovala njenog razrednog starešinu Alberta Panića, čijom zaslugom je 2010. godine uveden kuvasrski smer u ovu školu. Rezultati govore da je to bio pun pogodak.

-Za moje vreme „proizveli“ smo u zvanje kuvara 12 generacija ili oko 350 učenika. U nastavi posebnu pažnju posvećujemo baš stručnim predmetima, poštujući sve standarde u zaštiti na radu, rukovanju životnim namirnicama, njihovoj termičkoj obradi, pripremanju specijaliteta i serviranju. Učenike školujemo po novom planu i programu Ministarstva prosvete Srbije. To je nemački model škole, gde se insistira na 80 orsto stručnom usavršavanju, kaže Panić.

Jelena Dragićević i Albert Panić, Foto: Jelena Dragićević


On posebno ističe podršku i pomoć lokalne zajednice koju imaju u kontinuitetu, posebno prilikom obezbeđenja namirnica za vežbe.

Veliki vroj učenika ove obrazovne institucije nastavio je usavršavanje na visokoškolskim ustanovama, gde su stekli izuzetno znanje i danas rade u elitnim ustanovama širom sveta. Kuvarske veštine su jako popularne i tražene.

Upravo dvojica bivših učenika Mačvanske škole pripremaju ekipe za rad u elitnim ugostiteljskim objektima u Rovinju i Zadru.

Jelenin plan je da nastavi dalje usavršavanje. Osvojeno prvo mesto u Kragujevcu i znanje koje je stekla u Bogatiću, omogućavaju joj lagodniji upis i dalje školovanje. Uverena je da će i ovu priliku iskoristiti, na najveću radost njene porodice koja joj je velika podrška.
Lj.Đ.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa