12. maj 2022.12. maj 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Dan pobede nad fašizmom obeležen u Šapcu

Venci za pale heroje i žrtve

Tradicionalno obeležen Dan pobede nad fašizmom. Nacizam i fašizam najveća zla prethodnog veka. Hiljade iz šabačkog kraja pale u četvorogodišnjoj borbi. Rat zlo koje nikome dobro ne donosi. Očuvanje mira prirotet svih prioriteta
Povodom 9. maja Dana pobede predstavnici boračkih udruženja, Vojske Srbije i rukovodstva Grada, odnosno Okruga, položili su vence na spomen obeležje na Donjošorskom groblju posvećeno palim borcima i žrtvama fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu.

Tokom četiri godine Rata okončanog pre tačno 77 godina šabački kraj je imao oko pet hiljada žrtava, mnogo više je teško ranjeno i nosilo posledice ratnog užasa, a sa istog područja poteklo je osam narodnih heroja.

-Nemački okupacioni režim u Srbiji bio je jedan od najsurovijih u Evropi. Šabac je bio jedan od 19 gradova u Srbiji gde je okupator uz podršku domaćih kvislinga osnovao 19 koncentracionih logora, gde je ukupno boravilo oko 150.000 logoraša. Mislili smo da je fašizam poražen, ali nije, postao je neizlečiva bolest koja se hrani ljudskom mržnjom, zlobom i sujetom koja se može samo privremeno zalečiti. Zahvalni smo starim borcima narodnooslobodilačkog rata i neka je večna slava svim borcima za slobodu i žrtvama fašističkog terora - istakao je Vladimir Ninković, sekretar SUBNOR Šabac.

Foto: "Glas Podrinja"


Dan pobede je dan kada čuvamo sećanje na heroje koji su za slobodu položili život i dan koji podseća koliko je mir važan za svakog čoveka istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

-Čestitam svima Dan pobede, građanima, Vojsci Srbije i boračkim udruženjima koji baštine sećanje na sve pale borce u borbi za slobodu Šapca i Republike Srbije. Ovaj dan treba da podseća čovečanstvo na strahote rata, ali mi ponovo u Evropi imamo sukobe i čini se da čovečanstvo nije izvuklo pouke iz najstravičnijih sukoba kakav je bio Drugi svetski rat. Grad Šabac je pretrpeo u dva svetska rata velika razaranja i to je opomena da je neophodno uložiti svaki napor da se mir očuva i država koju smo dobiliu nasledstvo sačuva - istakao je gradonačelnik i dodao da primarna treba da bude borba na drugačiji način.

Dan Evrope
Deveti dan maja, osim što je Dan pobede nad fašizmom u sećanje na konačnu kapitulaciju Nemačke u Drugom svetskom ratu 1945. godine, takođe je i Dan Evrope. On obeležava sećanje na 9. maj 1950. godine, kada je ondašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman predstavio deklaraciju kojom je predstavio oblik saradnje doskorašnjih neprijatelja Francuske i Nemačke kako se rat ne bi nikada ponovio, a na tim principima je baziran koncept ujedinjenja Evrope relaizovan najpre kroz Evropsku zajednicu za ugalj i čelik, koja je bila preteča današnje Evropske unije.



-Borimo se intelektualno, svojom pameću, da dobrom ekonomijom, velikim investicijama u Srbiji i Šapcu, ulaganjima u obrazovni, zdravstveni sistem, ekologiju, brze saobraćajnice, mostove izgradimo spone i prijateljstva sa drugim narodima i našim sugrađanima obezbedimo bolji i kvalitetniji život. Rat nikome ne donosi dobro, u ratu nema pobednika, a naša dužnost je da očuvamo mir i negujemo kulturu sećanja na sve one koji su položili život za slobodu.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa