12. maj 2022.12. maj 2022.
REČ STRUČNjAKA

Zagrtanje krompira

Krompir kao ratarski usev bolje uspeva u hladnijim područjima i na višim nadmorskim visinama, ali je biljka koja se gaji u svim krajevima kod nas i šire. Agrotehničkom merom zagrtanjem stvaraju se povoljni vodni, vazdušni i temperaturni uslovi za formiranje i rast krtola koje će imati bolji ukus.
Zagrtanje je agrotehnička mera od izuzetne važnostiza uspešno uzgajanje i dobar rod krompira. Krtole se sade plitko na dubinu do 10 cm a to zavisi i od tipa zemljišta i od samog semenskog materijala. Naklijalo seme niče od 15-20 dana dok nenaklijalo duže.

U periodu od nicanja do vađenja krtola obavlja se veći broj agrotehničkih mera, od kojih su najvažnije kultiviranje, okopavanje, zagrtanje, navodnjavanje i prihrana. Sve ove mere imaju za cilj razbijanje pokorice, rastresanje površinskog sloja, uništavanje korova i mera protiv štetnog insekta – krompirovog moljca u smislu zatvaranja pukotina oko kućice, ne dozvoljavanje štetnom insektu da položi jaja u pukotine i tako ispilele larve se ubuše u formirane krtole.

Zagrtanje se vrši kada biljke dostignu visinu oko 15-20 cm, zagrtanjem se formira greben-izdignuta brazda-banak, ako je potrebno drugo zagrtanje to se vrši u feno-fazi cvetanje. U banku se razvijaju i rastu krtole. Širina banka je oko 15-18 cm a visina oko 20 cm, dok je nagib 35 stepeni. Zagrtanje sprečava i rast korova koji ometaju rast, razvoj i ishranu useva krompira, a takođe i provetravanje useva. Više korova sporije je sušenje lisne mase čime nakon padavina, a od kasnih mrazeva zaštita zagtranjem može biti potpuna.

Istovremeno sa ovom agrotehničkom merom vrši se i prihrana useva. Prihrana se vrši u dva navrata, prvi put prilikom prvog kultiviranja i drugi put u fazi zagrtanja. Za prihranu se unosi KAN u količini 200-250 kg/ha.
PSSS ŠABAC, Slavica Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa