Info

19. maj 2022.19. maj 2022.
Stanje i perspektiva
Palijativno zbrinjavanje u Srbiji:

Stanje i perspektiva

Konferencija pod nazivom „Palijativno zbrinjavanje u Srbiji – stanje i perspektiva“ održana je u utorak, 10. maja 2022. godine, u Beogradu. Na konferenciji je predstavljen koncept palijativnog zbrinjavanja, značaju ovakvog vida pomoći pacijentima i članovima njihovih porodica, a govorilo se i o modelima palijativnog zbrinjavanja izvan Srbije
Palijativno zbrinjavanje podrazumeva podizanje kvaliteta života obolelog u terminalnoj fazi bolesti, kao i podizanje kvaliteta života članova porodice koji brinu o svom obolelom članu, kako bi im se omogućio dostojanstven život.

Iskustva palijativnog zbrinjavanja u Šapcu predstavili su dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, Jelena Milošević, članica Gradskog veća grada Šapca zadužena za socijalnu zaštitu, kao i Miroljub Nikolić iz „Caritas“ Šabac.

Doktorka Jasmina Stanković sa drugim učesnicima podelila je iskustva nedavno okončanog projekta prekogranične saradnje između Srbije i Hrvatske pod nazivom „Podrži život“ i istakla je značaj timskog rada koji je ostvaren između ustanove na čijem je čelu, lokalne samouprave i Caritas – a.

Pored onkoloških pacijenata, važno je da budu uključeni i svi ostali pacijenti u terminalnoj fazi bolesti


– Na konferenciji sva izlaganja bila su od izuzetne koristi. Imali smo priliku da se upoznamo sa svim prednostima i manama, a doneti su i određeni zaključci kako bi se palijativno zbrinjavanje unapredilo i omogućilo u svim zdravstvenim ustanovama.

Pored onkoloških pacijenata, važno je da budu uključeni i svi ostali pacijenti u terminalnoj fazi bolesti. Jedan od predloga bio je da se domovima zdravlja omogući da imaju specijaliste palijativne medicine. U našoj zemlji palijativno zbrinjavanje je razvijeno, ali smatram da bi trebalo da se pojača i da se radi na čvršćoj saradnji između domova zdravlja, lokalne samouprave, da postoji intersektorska saradnja, odnosno multidisciplinarni pristup ovome.

Da pored zdravstvenih radnika budu uključeni i predstavnici socijalne zaštite, psihijatri psiholozi, sveštenici, volonteri – navela je dr Jasmina Stanković.

U Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac, palijativno zbrinjavanje integrisano je u Službu kućne nege, s obzirom na to da je naša ustanova imala edukaciju i uspešno implementirala ovaj vid pomoći pacijentima. Usluge palijativnog zbrinjavanja trenutno koristi 247 pacijenata.
Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić”
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa