19. maj 2022.19. maj 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Pavić od Š do A u Biblioteci šabačkoj

Književnost vodi u budućnost čitalac, a ne pisac

„Tvoja prošlost krije se u tvom ćutanju, tvoja sadašnjost u tvom govoru, a tvoja budućnost u tvojim pogrešnim koracima“, Milorad Pavić
U galeriji Biblioteke šabačke, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda do 20. maja Šapčani mogu pogledati dvojezičnu izložbu „Pavić: od Š do A“, posvećenu životu i stvaralaštvu srpskog književnika Milorada Pavića.

-Veliko je zadovoljstvo kada ugostite kolege sa izložbom kao što je „Pavić: od Š do A“. Pavić je veliki pisac, prevođen na više svetskih jezika i uverena sam da su naši čitaoci upoznati sa njegovim književnim delima, a uvek se mogu podsetiti pozajmicom knjige iz Biblioteke šabačke - naglasila je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Izložba je nastala povodom obeležavanja 90 godina od rođenja, 10 godina od smrti Milorada Pavića i 35 od objavljivanja „Hazarskog rečnika“. Autori postavke su bibliotekari iz Biblioteke grada Beograda Isidora Injac, Vladislava Ivković Marković i Marjan Marinković.

-Biblioteka šabačka je na čast gradu Šapcu, kao i bibliotečkom sistemu Srbije. Smatram da će izložba o Paviću u ovako divnoj galeriji biti pravo osveženje, te pozivam sve Šapčane da pogledaju postavku - istakla je direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Foto: "Glas Podrinja"


Postavka je svojevrsni rečnik pojmova-odrednica o Paviću sastavljen od izvoda iz dela, rukopisa, porodičnih fotografija, ilustracija iz knjiga. Kao što se „Hazarski rečnik“ može čitati na više načina, tako se i postavka može posmatrati od željenog slova.

-Jasmina Mihajlović, supruga pokojnog pisca, nam je dala digitalizovanu građu za potrebe istraživanja i izložbe. Sin Ivan nam je ustupio fotografije iz privatne arhive. To sve nam je bilo dragoceno. Nadam se da smo uspeli da na pravi način predstavimo život i stvaralaštvo Milorada Pavića. Naravno, sud će doneti posetioci izložbe. Želja nam je bila da čitaocima približimo njegova dela i podstaknemo ih da se podsete knjiga - rekla je jedna od autorki postavke Isidora Injac.

Kao dodatak izložbi predstavljene su i reprodukcije tarot-karate, koje je za Pavićev roman „Poslednja ljubav u Carigradu“ uradio njegov sin Ivan, i video-prezentacija dela i rukopisa, između ostalih i prvog primerka „Hazarskog rečnika“.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa