Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Павић од Ш до А у Библиотеци шабачкој

Књижевност води у будућност читалац, а не писац

„Твоја прошлост крије се у твом ћутању, твоја садашњост у твом говору, а твоја будућност у твојим погрешним корацима“, Милорад Павић
У галерији Библиотеке шабачке, у сарадњи са Библиотеком града Београда до 20. маја Шапчани могу погледати двојезичну изложбу „Павић: од Ш до А“, посвећену животу и стваралаштву српског књижевника Милорада Павића.

-Велико је задовољство када угостите колеге са изложбом као што је „Павић: од Ш до А“. Павић је велики писац, превођен на више светских језика и уверена сам да су наши читаоци упознати са његовим књижевним делима, а увек се могу подсетити пoзајмицом књиге из Библиотеке шабачке - нагласила је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.

Изложба је настала поводом обележавања 90 година од рођења, 10 година од смрти Милорада Павића и 35 од објављивања „Хазарског речника“. Аутори поставке су библиотекари из Библиотеке града Београда Исидора Ињац, Владислава Ивковић Марковић и Марјан Маринковић.

-Библиотека шабачка је на част граду Шапцу, као и библиотечком систему Србије. Сматрам да ће изложба о Павићу у овако дивној галерији бити право освежење, те позивам све Шапчане да погледају поставку - истакла је директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

Фото: "Глас Подриња"


Поставка је својеврсни речник појмова-одредница о Павићу састављен од извода из дела, рукописа, породичних фотографија, илустрација из књига. Као што се „Хазарски речник“ може читати на више начина, тако се и поставка може посматрати од жељеног слова.

-Јасмина Михајловић, супруга покојног писца, нам је дала дигитализовану грађу за потребе истраживања и изложбе. Син Иван нам је уступио фотографије из приватне архиве. То све нам је било драгоцено. Надам се да смо успели да на прави начин представимо живот и стваралаштво Милорада Павића. Наравно, суд ће донети посетиоци изложбе. Жеља нам је била да читаоцима приближимо његова дела и подстакнемо их да се подсете књига - рекла је једна од ауторки поставке Исидора Ињац.

Као додатак изложби представљене су и репродукције тарот-карате, које је за Павићев роман „Последња љубав у Цариграду“ урадио његов син Иван, и видео-презентација дела и рукописа, између осталих и првог примерка „Хазарског речника“.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa