19. maj 2022.19. maj 2022.
Dan demokratske kulture
U OKVIRU PROJEKTA “KVALITETNO OBRAZOVANjE ZA SVE”

Dan demokratske kulture

Zvanični pobednik je bio tim koji je za najkraće vreme uspeo da sastavi reč “demos”. Ipak, organizatori kažu da su pobedili svi učesnici, jer je najvažnije bilo da kroz projekat usvoje određene vrednosti, te da je vaspitna uloga imala prioritet
U OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi prošle nedelje je, u okviru projekta “Kvalitetno obrazovanje za sve”, obeležen Dan demokratske kulture. U aktivnostima su učestvovali svi učenice matične škole a u orjentiringu su se nadmetale tri ekipe koje su morale da demonstriraju brzinu i znanje kako bi što pre, sakupljanjem slova na stanicama, došli do zadatog pojma. Zvanični pobednik je bio tim koji je za najkraće vreme uspeo da sastavi reč “demos”. Ipak, organizatori kažu da su pobedili svi učesnici, jer je najvažnije bilo da kroz projekat usvoje određene vrednosti, te da je vaspitna uloga imala prioritet.

Projekat je nastao u saradnji Ministarstva prosvete i Saveta Evrope, odnosno Kancelarije Saveta Evrope i Evropske Unije u Beogradu. Početci se beleže već od 2017.godine kada su rađene radionice na temu demokratije. Zvanično je počeo sa realizacijom 2019. a škola u Koceljevi je jedna od 29 u našoj zemlji koja je od tada uključena. “Kvalitetno obrazovanje za sve” ima za cilj širenje demokratije među decom.

-Ono što je zamišljeno jeste širenje dobre energije među decom, poštovanje demokratije, ljudskih prava, osmišljavanje radionica na temu diskriminacije među vršnjacima, prema drugim nacionalnim manjinama. Apsolutno jedna usmerenost ka opštem poštovanju kako svojih drugara, tako i starijih i celokupne okoline, ka odnosu prema školi, prema društvu, prema životnoj sredini- rekao je koordinator projekta, profesor muzičke kulture u koceljevačkoj osnovnoj školi Ivan Marković.

On je dodao da je svaka škola osmislila svoj Dan demokratske kulture te da je ovaj, organizovan u matičnoj školi u Koceljevi bio originalan, osmišljen u vidu orjentiringa u prirodi sa pet stanica i pet različitih država.

-Polazišna tačka su nam bili strani jezici, tako da su deca podeljena u tri grupe odgovarala na punktovima na pitanja koja su vezana za države Engleske, Nemačke, Rusije, Grčke, kao kolevke demokratije, i na kraju Srbije. Njihov konačni plasman zavisio je od znanja, ali i brzine i fizičkih sposobnosti. Istovremeno smo merili vreme svim ekipama za koje su uspeli da odgovore na pitanja i pređu putanju koja je bila predviđena na mapi. Mape imaju svrhu da podsete na jednu važnu i zaboravljenu stvar a to je snalaženje u prirodi uz pomoć kompasa i mi smo načelno demontrirali kako bi to bilo, a nadamo se da ćemo i u budućnosti imati slične manifestacije- poručio je koordinator projekta.

Start orjentiringa je bio na ulasku u školsko dvorište, potom pored Srednje škole, reke Rasnice, preko pomoćnog terena FK “Radnički” do krajnjeg odredišta i povratka u školsko dvorište iza sportske sale.

Direktorka škole napominje da je ideja za obeležavanje Dana demokratske kulture bila pohvaljena od strane inicijatora projekta kao originalna i veoma kreativna.

-Mnogo aktivnosti je bilo realizovano kroz ovaj projekat a ova je završna. Za sve aktivnosti, a neke su bile rađene onlajn, bili smo pohvaljeni za originalnost. Uvek smo na vreme odrađivali i imali odlične ideje i veliki broj učesnika. Veoma sam ponosna na to što smo sve uspeli da realizujemo i što smo omogućili deci da, pored formalnog obrazovanja u školi stiču i neka šira znanja i vaspitanja. Zaista je važna ta vaspitna uloga- izjavila je direktorka Sonja Popović.

Deca su veoma zainteresovana za aktivnosti i zrelo razmišljaju o razvoju demokratije. Kako kaže koordinator, to i jeste krajnji cilj, da se razviju kompentencije predviđene projektom, a to su stavovi, znanje i veština komunikacije, vrednovanje ljudskih prava, uvažavanje različitosti...
V.Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa