1. decembar 2011.1. dec 2011.
SEĆANjA NA STARI ŠABAC

USTAJ, ŽIVI, BORI SE, NE KLONI

Bila je to krilatica učesnika prvog sleta Drinske Sokolske župe održanog od 20. do 28. maja 1923. godine na sportskom vežbalištu gde je današnji park ispred tada neizgrađene zgrade Sokolskog doma.
U ratu opustošenom Šapcu dobro organizovano Sokolsko društvo borilo se da sačuva i ojača patriotski i sportski duh mladih. Juraj Gradov predvodio je muške članove društva, a Sofija Ularđić ženske. Leti su vežbali na otvorenom, a zimi po hladnim ratom opustošenim magacinima. Uprava društva, za to vreme, prikupljala je priloge za projekat zgrade i građevinski materijal tako da je Sokolski dom otvoren tek 1931. godine. Kolika je bila povezanost između članova društva svedoči i činjenica da su se međusobno obraćali jedni drugima sa „brate“. I danas na njihovim spomenicima stoji uklesano: „Brat Juraj“, „Brat Stanko“.
Ondašnji šabački fotograf, fotoreporter beogradskog „Ilustrovanog lista“ još od 1921. godine, Jovan J. Erić dokumentovao je ova dešavanja. Svaki trag mu se gubi posle Drugog svetskog rata. Posao u fotografskoj radnji nastavila je njegova supruga Ana Vršćaj koja je ostala sa troje dece. Zbog prikupljanja podataka o njihovom fotografskom radu u Šapcu mole se čitaoci da podatke o njihovim potomcima dostave redakciji lista.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa