26. maj 2022.26. maj 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NAKON EKONOMSKIH I POLjOPRIVREDNIH TEHNIČARA MEDALjE NA DRŽAVNIM TAKMIČENjIMA I ZA MAŠINCE

Treće mesto za Mihaila

Proteklog vikenda u Beogradu održano je republičko takmičenje mašinskih tehničara na kojem je maturant Srednje škole u Koceljevi Mihailo Jović osvojio treće mesto iz modeliranja mašinskih elemenata i sklopova. Posle odličnog plasmana na regionalnom takmičenju budući brucoš Mašinskog fakulteta opravdao je poverenje svojih profesora i na najlepši način afirmisao školu
Proteklog vikenda u Beogradu održano je republičko takmičenje mašinskih tehničara na kojem je maturant Srednje škole u Koceljevi Mihailo Jović osvojio treće mesto iz modeliranja mašinskih elemenata i sklopova.

Posle odličnog plasmana na regionalnom takmičenju budući brucoš Mašinskog fakulteta opravdao je poverenje svojih profesora i na najlepši način afirmisao školu.

-Ja sam zadovoljan svojim rezultatom. Naravno da uvek može bolje, ali mislim da nije mala stvar biti drugi na regionalnom i treći na republičkom takmičenju. Spremao sam se prilično dugo. Sigurno do četiri meseca intenzivnog rada je iza mene kako bi se pripremio dovoljno za postizanje zapaženih rezultata. Imao sam zaista odlične pripreme i to ne samo sa svojim profesorom i mentorom Petrom Markovićem, već i sa drugim edukatorima. To mi je zaista dosta značilo zato što sam imao neke nove radove koje do sada nisam imao priliku da vidim, neke nove, interesantne stvari koje sam naučio, specifične detalje i to je odlično bilo za mene- ocenio je Mihailo.

U ukupnom plasmanu za treću poziciju bilo je dovoljno prikupiti 95 bodova a komentarišući težinu zadataka i konkurenciju, zaključio je da su takmičari bili dobro pripremljeni ali da su pred đacima bili veoma zahtevni zadaci.

MEDALjE NA TAKMIČENjIMA NAJBOLjA POZIVNICA ZA SVRŠENE OSNOVCE
Rukovodstvo koceljevačke srednje škole prezadovoljno je ovogodišnjim učešćem i rezultatima svojih učenika i profesora koji su na najvišem rangu takmičenja osvojili čak pet medalja. Poljoprivredni i mašinski tehničari osvojili su treća mesta, ekonomisti su bili prvi i drugi, a drugo mesto pripalo je i mašinbravarima.
-Pokušavamo u mnogim segmentima rada škole da postižemo neki maksimum. Mislim da je ovakav bilans na takmičenjima upravo rezultat ukupnog rada. Naravno, to pre svega zavisi od dece, od njihovog interesovanja i zalaganja. Ne može bez njih. Zaista je fascinantno kada se pogleda pet medalja osvojenih na najvišem rangu i to iz svake struke. Imamo razloga za ponos i čini mi se da nema bolje pozivnice za buduće srednjoškolce- kaže direktor Veroljub Matić.
U ovoj školi su svesni činjenice da se broj dece kontinuirano smanjuje i da je važno konstantno ulagati dodatne napore i raditi u cilju privlačenja đaka.
-Mi smo i ove godine dobili odobrenje da upišemo pet odeljenja, što je značajno. Škole slične nama upisuju tri ili četiri. Na primer, Krupanj koji ima više đaka u osnovnoj školi upisuje tri. Bogatić koji ima duplo više osnovaca od nas upisuje jednak broj odeljenja kao i naša škola. Da bi privukli učenike moramo deci da damo dodatne razloge zašto da naša škola bude njihov izbor, pored onog primarnog, kvalitetna formalnog obrazovanja. Važno je da škola ide u korak sa vremenom, da se menja i prilagođava okolnostima i zahtevima savremenog doba- poručio je direktor Matić.



Predstavnici ove obrazovne ustanove su na najvišem rangu takmičenja još jednom potvrdili da je i u manjim sredinama izuzetan kvalitet nastave, te da oni koji žele mogu dobiti široka znanja i biti bolji u odmeravanju snaga od svojih vršnjaka iz velikih, gradskih škola.
Mihailov izbor je pre četiri godine bila koceljevačka srednja škola i, kako kaže, nije se pokajao.

-Mislim da ako budući srednjoškolci žele znanje to mogu dobiti ovde, u našoj školi. Ali, najbitnija je njihova lična volja i želja za radom. Ja sam ovde ostvario odlične rezultate. I ne samo ja. Bilo je i drugih učenika, mojih vršnjaka iz drugih oblasti, drugih smerova. To govori da su profesori odlični i da rezultati ne mogu izostati ukoliko đaci imaju dovoljno volje da uče, saznaju i napreduju. Odnos na relaciji profesori- učenici je, rekao bih, korektan. Pun poštovanja i međusobnog uvažavanja, ali relaksiran. Zaista su predavači spremni za saradnju ali prvi uslov je da i učenici to žele- poručio je budućim srednjoškolcima trećeplasirani na državnom takmičenju.

Mihailo je odličan đak, budući nosilac Vukove diplome. Svoje obrazovanje planira da nastavi na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Sebe u budućnosti vidi u ovoj struci, u mašinstvu. Veruje da će steći fakultetsku diplomu i baviti se poslom u kojem će uživati.

U njega veruju i profesori iz škole.
-Mihailo je zaista odličan za saradnju, vredan, radan i odgovoran. Učenik koji zna i koji hoće da radi. Traba naći takvog đaka. Naravno da na takmičenjima ne odlučuje samo znanje. Tu su bitni i snalaženje i sreća. Bitno je da on voli ovu struku, opravdao je poverenje i afirmisao školu, prijatno iznenadio i meni doneo takođe afirmaciju. Kao struka smo se probudili. Treći stepen je redovno osvajao neka od prva tri mesta ali, eto, i mi smo to počeli- kaže profesor Petar Marković koji je izrazio slaganje sa mišljenjem svog učenika o odnosu predavača i đaka i o trendu koji se neguje u ovoj srednjoškolskoj ustanovi.

-Posebno je to izraženo u odnosu sa đacima koji hoće da uče i nauče. Prosto nas takvi učenici motivišu da radimo još više. Ali, i onima koji su nešto lošiji po uspehu se poklanja pažnja. Ipak, u fokus stavljamo decu koja hoće da rade, da ulažu trud i budu još bolji. U tim situacijama i sami smo spremni da ulažemo dodatnu energiju i damo sve od sebe, pružamo i mi svoj maksimum. U školi se podstiče jedna pozitivna i kreativna atmosfera- ističe profesor Marković i dodaje da je mašinstvo kao obrazovni profil u koceljevačkoj srednjoj školi u poslednje vreme ponovo aktuelno, te da je u prethodnoj školskoj godini upis u smer mašinski tehničar bio dobar i da je formirano odeljenje koje, kaže, obećava.
-Ipak, bez učenika ništa. Kad njih imamo, imamo i možemo sve- zaključio je profesor Petar.

PRVO MESTO IZMAKLO ZA BOD
Sedamnaestogodišnjeg Dragana Jelića iz Novaka, učenika drugog razreda trogodišnjeg smera mašinbravar delio je samo bod od prvog mesta i titule državnog prvaka. Ovom skromnom mladiću, koji o sebi voli da govori delima a ne rečima, ovogodišnje učešće na republičkom takmičenju bilo je prvo iskustvo.

-Pre svega, bilo je zanimljivo. Učestvovalo je dosta kandidata, njih 19, a ja sam bio najmlađi takmičar. I na regionalnom takmičenju, gde sam takođe bio drugi, konkurencija je bila ozbiljna, 13 učesnika. Pripreme su počele već krajem decembra. Na republičkom takmičenju u Kragujevcu sam imao 191 bod od maksimalnih 200. Prvi je imao samo bod više. Značajno je to što sam na praktičnom radu osvojio maksimalnih 150 poena- priča Dragan koji je u koceljevačku srednju školu došao iz susedne opštine Ub.

Njegova prvobitna želja je bila da svoje školovanje nastavi u tom gradiću, gde je prethodno pohađao osnovnu školu. Međutim, zbog nedovoljnog broja bodova nije uspeo da se upiše na željeni smer mašinbravar te je to učinio u Koceljevi u drugom upisnom krugu. Ipak, ne žali zbog toga jer mu se u ovoj školi veoma dopadaju profesori za koje kaže da su dobri, strogi ali pravični i spremni da rade sa đacima koji žele da uče i usavršavaju se.

-Važno je da svako od nas da sve od sebe pa u tom slučaju ni rezultati ne izostaju. Zaista sam presrećan bio kada sam shvatio da sam drugi u Srbiji. Na početku nisam mogao ni da verujem- priča Dragan koji planira da se nakon završene srednje škole usavrši za varioca jer je, kaže, deficitarno zanimanje i veruje da će na taj način lako doći do znatno plaćenijeg posla.

Foto: "Glas Podrinja"


Njegov mentor, profesor Dragan Stojanović zadovoljan je rezultatom na državnom takmičenju ali dodaje da je jedan bod razlike između učenika koceljevačke srednje škole i prvoplasiranog takmičara “kamen u cipeli koji žulja do naredne godine i nove prilike da se pokuša osvojiti titula državnog prvaka”.

-Dragan je izabran za ovo takmičenje jer smo procenili i videli da on to može. Ali, da bi obišao neke druge, koji takođe to mogu, mora treningom da podigne taj nivo. Važno je da se isključi trema. Kada on shvati da nešto može, kada je to za njega rutina, a ne momenat, onda je to ono što daje mogućnost rezultata. Zato je bio drugi na regionalnom, pa ponovo drugi na državnom- rekao je profesor Stojanović i dodao da je prezadovoljan postignutim rezultatom.

-Mi smo sami sebi nametnuli visok kriterijum. Za 40 godina koliko se bavim profesorskim pozivom moji učenici 13 puta su bili na prva tri mesta na republičkim takmičenjima. Koceljeva je mala sredina i kada se nađem sa kolegama iz ostalih škola na nekim takmičenjima zaista smo prepoznati i respektovani i to nas dodatno obavezuje- smatra Draganov mentor.

Mašinbravari moraju da imaju veštinu u rukama, potpunu kontrolu, koordinaciju, tačnost i brzinu. Kada precizno koordinira rukama, mašinom koja je najsavršenija, onda će svaki drugi alat, ma koliko savremen bio, moći uspešno da vodi. Učenik Srednje škole u Koceljevi je svoju veštinu već potvrdio. Veruje da će je u narednoj godini dodatno usavršiti, potkovati se većim teorijskim znanjem i postići još bolji rezultat na novom takmičenju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa