16. jun 2022.16. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

HRAM SVETE TROJICE NA LETNjIKOVCU PROSLAVIO SLAVU

Devet godina radosti

Pedesetnicu, koja se slavi pedesetog dana po Vaskrsenju i desetog dana po Vaznesenju Hristovom, Srpska pravoslavna crkva proslavlja kao jedan od najvećih događaja zabeleženih u četvorojevanđelju
SPC obeležava praznik silaska Svetog Duh kao uspomenu na dan kada su apostoli, nadahnuti božanskom silom, započeli jevanđelsku propoved. Duhovi, Pedesetnica ili Trojice, pokretni je praznik koji se slavi tri dana.

Crkva Svete Trojice na Letnjikovcu u nedelju je proslavila svoju hramovnu slavu. U „hram radosti iznad grada“ slilo se blizu hiljadu vernika, a svetu liturgiju služili su sveštenici iz CO Šabac, Letnjikovac i Majur.

- Na Duhove je Hristos ispunio obećanje koje je dao svojim učenicima na dan Vaznesenja, kada im je poručio da sa Tavora krenu u Jerusalim i tu sačekaju Duha Svetog koji će ih krstiti božanskim ognjem i dati im snagu da svim narodima propovedaju jevanđelje. U deseti dan po Spasovdanu, začula se huka nalik na snažnu oluju, pojavila se Presveta Bogorodica, a narod je ugledao jaku svetlost i plamene jezike kako se spuštaju na glave Hristovih učenika. Tada su apostoli dobili na dar poznavanje svih jezika na kojima će propovedati Vaskrslog Hrista, rekao je starešina hrama Rade Todorović zahvalivši svima koji su prepoznali ovu zajednicu kao svoju i pripadaju joj proteklih devet godina.

Domaćini ovogodišnje slave bile su porodice: Novaković, Mijailović i Grujić.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa