14. jul 2022.14. jul 2022.
Rđasta grinja na višnjama
Reč stručnjaka

Rđasta grinja na višnjama

Pojava: U pojedinim zasadima višanja tokom juna meseca registrovana je pojava rđaste grinje Aculus schlechtendali. U jačem intenzitetu zabeleženo je njeno prisustvo na jednogodišnjim sadnicama i mlađim stablima u zasadima višnje.

Simptomi i štetnost: Uočava se rđasta, bronzasta boja naličja listova, koji se uvijaju ka unutrašnjosti. Smanjen je proces fotosinteze, što za posledicu ima zastoj u vegetaciji, plodovi postaju sitniji, a lišće može pre završetka vegetacije otpasti. Prevremeno opadanje lišća može prouzrokovati sušenje jednogodišnjih sadnica u rasadniku. Ukoliko dođe do retrovegetacije, voćka nepripremljena ulazi u zimski period, zbog čega postaje osetljivija na niske temperature.

Simptomi oštećenja na višnji od Aculus schlechtendali.

Životni ciklus: Rđasta grinja ima veći broj generacija. Prezimljavaju odrasle ženke između ljuspica pupoljaka. U vreme bubrenja pupoljaka grinje postaju aktivne. Ženka polaže 20 do 50 jaja na listove. Tokom cvetanja se mogu naći i na čašici ploda. Ciklus razvića jedne generacije završava se za desetak dana. Ženke letnjih formi polažu i do 100 jaja. Tokom avgusta se javljaju ženke koje idu na prezimljavanje.

Rđasta grinja Aculus schlechtendali pod mikroskopom

Suzbijanje: Hemijska zaštita se ređe sprovodi jer prirodni neprijatelji mogu regulisati brojnost štetočine. Ukoliko se uoči jača pojava rđaste, bronzaste boje listova, potrebno je izvršiti hemijsko tretiranje insekticidima (akaricidima). Ukoliko se tretiraju zasadi u rodu potrebno je voditi računa o karenci. Poslednji rok primene preparata je 14 dana pred berbu. Isti preparati se koriste i nakon berbe ,jer usled jačeg napada može doći i do defolijacije. U tu svrhu se mogu primeniti preparati na bazi a.m. abamektina:VERTIMEC 018 EC, KRAFT 1,8 EW, ABASTATE u koncentraciji 0,1%, sa dva tretmana u intervalu od 7 do 10 dana. Ovi insekticidi mogu prodreti kroz kutikulu lista, zbog čega dobro deluju na fitofagne grinje koje se hrane iz ćelija epidermisa kao što je A. schlechtendali.
Dipl.inž.Sanja Popović PSSS Šabac

Najnoviji broj

20. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa