15. decembar 2011.15. dec 2011.

PRVI SRPSKI SLOBODAN

Šapčanin Vladimir Jovanović prvi je uveo među Srbe ime Slobodan, godine 1869. će nazvati sina po „Slobodi“, novinama štampanim u Švajcarskoj, između 1864. i 1866. Srpska Sloboda, novine koje je pokrenuo Vladimir Jovanović, izlazile su, što je za ono vreme retkost, bilingvalno, na srpskom i na francuskom jeziku
Veze ugledne naučne porodice Jovanović su višestruke. Jovanovići su u Šapcu živeli u Rabadžijskom šoru (sadašnjoj Vlade Jovanovića 29), Ilija Jovanović bio je ugledni ćurčija, u čiji lokal je Jevrem Obrenović znao da svrati, tokom obilazaka Šapca. Supruga Ilije Jovanovića bila je kćerka Karađorđevog ustanika Ostoje Spuža, iz obilne i naširoko poznate porodice Spužića, od kojih treba izdvojiti Kostu Spužića, vlasnika prvobitne kafane Zeleni venac, preteču dvospratnog Zelenog venca Spire Popovića. Treba spomenuti i to da je Spira Popović otac Ilije Popovića, prvog glavnog i odgovornog urednika predratnog “Glasa Podrinja“ (glasnika JRZ-a, Jugoslovenske radikalne zajednice).
Kćerka Ilije Jovanovića udaće se u komšiluk preko puta za Jovana Markovića i roditi pulena ministru Jovanoviću, Vladu Jovanovića. Vlada Jovanović će posle mnogo vremena držati privatne časove Pravdi i Slobodanu Jovanoviću. Ime Pravda takođe je prvi put zabeleženo kod Srba i odnosi se na ugledne novine.
Postavlja se pitanje da li je Vinaver imao prilike da se sretne sa Pravdom Jovanović? (imajući u vidu da je ovaj takođe Šapčanin pisao i za srpsku i za rusku Pravdu) Vladimir Jovanović osniva i uređuje Novine Srpske. Slobodan je više sklon pisanju knjiga, umesto časopisa, osniva Srpsku književnu zadrugu. Bavi se naučnim raspravama mada objavljuje u časopisima Red, Zora.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa