21. jul 2022.21. jul 2022.
foto: RSS (fb strana), Bronza za Srbiju

foto: RSS (fb strana), Bronza za Srbiju

RUKOMET: USPEH MLADIH RUKOMETAŠA

Medalja posle decenije

Najveći uspeh u poslednjih deset godina. Snaga kolektiva odnela prevagu. Malo sreće nedostajalo za finale. Posebna generacija koja može mnogo. Trio Šapčana predovdnik do postolja: Teodorović, Rašić, Dodić
Mladi rukometaši Srbije (do 20 godina) ostvarili su najveći uspeh nacionalnog rukometa još od 2012. godine i srebra seniora na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Sva očekivanja prevazišli su u Portugalu gde su na kontinentalnom šampionatu zaslužili bronzano odličje. U prethodnom broju pisali smo kako je Srbija posle dve pobede i remija u grupi blizu polufinala, a već prvu priliku za plasman među četiri najbolja naši reprezentativci su iskoristili. Pobedili su Švedsku 32:27 obezbedivši prvo mesto u četvrtfinalnoj grupi..

Šapčani na kormilu
Poslednja tri velika rezultata na Evropskim prvenstvima ostvarile reprezentacije koje su predvodili Šapčani. Polufinale juniora ostvario je kao selektor Đorđe Rašić, selektor seniora 2012. godine u Bepgradu bio je Veselin Vuković, a sada je tim vodio Đorđe Teodorović.


Nešto sporiji start u polufinalu dao je priliku Špancima da stvore osetnu prednost, ali je Srbija odigrala odlično u nastavku, približila se više puta na dva gola i uz malo sreće i možda uravnoteženijeg kriterijuma mogla i do preokreta, 32:29. Ipak, posle najtežeg poraza, onog polufinalnog, momci su uspeli da se podignu i drugi put u nekoliko dana savladaju Švedsku 30:26. Uspeh srpskog rukometa je i uspeh šabačkog jer su uz i na parketu ponovo izdanci šabačke škole.
-Neverovatan uspeh neverovatnih momaka, teško mi je da opišem koliko sam ponosan na njih. To je izvanredna grupa rukometaša koja je od početka disala kao jedan i u takvim okolnostima uspeh ne može da izostane. Hvala svima, klubovima gde su se razvijali, Savezu koji je omogućio maksimalne uslove na pripremama, hvala javnosti koja je osetila snagu i bila bezrezervna podrška – rekao je nekadašnji igrač i trener Metaloplastike, selektor ove reprezentacije Đorđe Teodorović.

foto: RSS (fb strana), Đ. Teodorović


Prethodno veliko dostignuće mlađih kategorija bilo je polufinale juniora 2004. godine. To dostignuće i četvrto mesto kao igrač je postigao David Rašić, naš sugrađanin, sada asistent selektora.

-Snaga ovog tima je zajedništvo od prvog do poslednjeg dana. To se osetilo bukvalno od prvog dana okupljanja. Uspostavljen je fenomenalan odnos na relaciji stručni štab – igrači koji su se prenosili sa treninga na utakmicu. U Portu smo imali pobedničku atmosferu i rezultat je produkt toga. Drago nam je što se RTS uključio prenosima polufinala i borbe za bronzu – naglasio je Rašić.

foto: RSS (fb strana), D. Rašić


Na parketu se isticalo mlado krilo Metaloplastike Mateja Dodić. Ukoliko izuzmemo meč protiv Francuske gde je odmarao, na pet utakmica je postigao čak 25 golova, što je izvanrednih pet pogodaka po meču. Akter je i najlepše akcije na Prvenstvu.

foto: RSS (fb strana), M. Dodić


-Primarni cilj je bio prolazak u drugu fazu, ali smo osećali da možemo više od toga. Sanjali smo skriveno medalju, ali kako je vreme odmicalo izgledali smo sve bolje. Pisali smo istoriju, sada smo njen deo, a nadam se da smo nagovetili naredne uspehe srpskog rukometa. – rekao je osvajač medalje i dodao da je duel prootiv Nemačke onaj koga se najradije seća.

-Oni su bili apsolutni favoriti u našoj grupi i na Prvenstvu. To možda nije bio najteži meč, već najlepši, jer smo nadigrali šampiona na svaki način, diktirali igru, tempo, rezultat i onda nam je postalo jasno da možemo protiv bilo kog tima u Evropi. Hvala svima koji su bili uz nas, mnogo nam je značilo.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa