28. jul 2022.28. jul 2022.
Mnogo zaraženih, lake kliničke slike
SVE VEĆI BROJ PACIJENATA OBOLELIH OD KORONE

Mnogo zaraženih, lake kliničke slike

Poslednje tri nedelje povećava se broj zaraženih i broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulantu. Nema pacijenata sa komplikovanom kliničkom slikom, niti sa upalom pluća. Korona postaje infekcija tipa gripa. Veliki broj zaraženih i klinička slika koja odgovara kliničkoj slici bilo koje virusne infekcije, navodi dr Gordana Petrov Savić, specijalista opšte medicine, koja trenutno radi u kovid ambulanti šabačkog Doma zdravlja
Korona se vratila. Nakon višemesečnog zatišja, kada su u gradu na dnevnom nivou bili samo sporadični slučajevi zaražavanja, poslednjih nekoliko sedmica cifre naglo rastu. Broj novoobolelih u Šapcu u jednom danu postao je trocifreni, dok je na nivu Republike prešao 6.000. Ipak, ono što je dobro je da su u ovom talasu simptomi blaži.

-Poslednje tri nedelje povećava se broj zaraženih i broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulantu. Na početku je pozitivno bilo oko polovine od ukupnog broja koji se jave, a sada je i više od toga. Klinička slika je blaže forme. Dolaze zbog temperature, bola u mišićima, zglobovima. Nema pacijenata sa komplikovanom kliničkom slikom, niti sa upalom pluća. Sa druge strane, jedna grupa pacijenata ima gastrointestinalne smetnje- mučninu, nagon na povraćanje i retke stolice više puta u toku dana. Zastupljene su sve starosne kategorije, navodi dr Gordana Petrov Savić, specijalista opšte medicine, koja trenutno radi u kovid ambulanti Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.

Naša sagovornica navodi da se svim pacijentima uradi antigenski test, nakon čega se javljaju kod lekara u ordinaciju. Na osnovu kliničke slike i tegoba lekar određuje dalje dijagnostičke procedure.

-To može biti izrada laboratorijskih analiza, PCR test i snimanje pluća. Hroničnim bolesnicima treba obavezno uraditi i snimanje pluća ako imaju tegobe. PCR test je poželjan kod svih koji su negativni na antigenskom. Laboratorijske analize se takođe rade u zavisnosti od hroničnih bolesti ili od kliničke slike, ukoliko pacijent nema hronične bolesti, navodi dr i ističe da niko od pacijenata nije bio za hospitalizaciju, ni sa upalom pluća, bez obzira na prateće bolesti, kaže dr Petrov Savić.

Izgleda da konačno možemo reći da korona poprima oblik sezonskog gripa i da će biti virus sa kojim ćemo normalno živeti.

-Korona postaje infekcija tipa gripa. Veliki broj zaraženih i klinička slika koja odgovara kliničkoj slici bilo koje virusne infekcije. Da se ne radi testiranje antigenskim i PCR testovima ne bismo ni bili sigurni šta je u pitanju i moglo bi da se leči u ambulantama opšte medicine, kaže dr Petrov Savić.

Hroničnim bolesnicima savetuje da u zatvorenom nose maske. Vreme izolacije je već duže vreme skraćeno sa četrnaest na sedam dana, koliko traje i bolovanje, izuzev kada imaju komplikacije zbog pridruženih bolesti.

-Pacijenti bi morali da povedu malo više računa o higijensko – dijetetskom režimu. Ne treba da se izlažu suncu, da ne izlaze napolje u najtoplijem delu dana, da unose više tečnosti, da ishrana bude u više malih obroka.Čim primete neke od navedenih simptoma treba da se jave lekaru, savetuje naša sagovornica.

Doznake o bolovanju i nakon preležane korone mogu se dobiti kod lekara opšte prakse.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa