25. avgust 2022.25. avg 2022.
M. Repanović u akciji protiv Valisa

M. Repanović u akciji protiv Valisa

VATERPOLO: VK ŠABAC

Dileme Regionalne lige

Da li će biti Regionalne vaterpolo lige naredne sezone i u kojem formatu biće poznato tokom ove nedelje. Predstavnici klubova će imati sastanak tim povodom gde će biti utvrđene sve pojedinosti ili će se težiti zajedničkim stavovima ukoliko ih bude. Niko nije za prekid takmičenja, ali se stavovi o formatu razlikuju.

Problem u imenu
Važan „kamen spoticanja“ je i ime zatvorenog bazena u Kotoru. Od nedavno bazen nosi ime jednog od najboljih crnogorskih vaterpolista u istoriji Zorana Džimija Gopčevića. Iako niko ne sportsku karijeru vrhunskog igrača i trenera nema primedbu, Republika Hrvatska je izrazila protest zbog odluke Kotora, jer je Gopčević tokom građanskog rata bio angažovan u JNA, raspoređen na mesto stražara u logoru „Morinj“, a pojedini zatvorenici ga terete za mučenje. Klubov iz Hrvatske ne žele da igraju na bazenu tog imena, dok Primorac nije rapsoložen za promenu mesta odigravanja utakmica, jer gubi prednost domaćeg terena. Crna Gora odbacuje optužbe na račun Gopčevića, jer se sve svodi na svedočenja nekoliko zarobljenika, a kako ističu u Kotoru, mnogo je i onih koji su takođe deo rataa proveli u Morinju i hvale način na koji se Gopčević odnosio prema njima. Postupak protiv nekadašnjeg vaterpoliste nikada nije pokrenut bilo gde, a preminuo je 2000. godine.


Trenutno klubovi iz Hrvatske su na stanovištu da treba kao u prethodne dve sezone organizovati turnirski sistem gde će se svi rivali međusobno sastati, ali kroz turnire (tri tokom godine), a potom sledi finalni turnir i razigravanje za opstanak. Prethodnih sezona je to pravdano epidemiološkom situacijom. Hrvatsku u Premijer ligi predstavljaju: Jug, Mladost, Jadran (S), Mornar, Solaris.

Nema zvaničnog zajedničkog stava ekipa iz Srbije, ali je većina za opciju ligaškog sistema iz perioda pre pandemije. Previše zgusnut raspored i jak intenzitet turnirskih utakmica (nekada i dve utakmice dnevno) dovodi u opasnost igrače od povreda, što je argument za ligaški princip. Pravo nastupa iz Srbije imaju: Šabac, Novi Beograd, Radnički, Partizan i C. Zvezda.

Crnogorski klubovi nemaju zajednčki stav, ali je kod njih problem malog broja ekipa, te bez regionalnog takmičenja, praktično nema ni lige, jer četiri aktivna tima: Jadran, Primorac (dva premijerligaša), odnono Budva, i Kataro (niži rang Regionalne lige) premalo su za ligu. Ukoliko klubovi ne postignu dogovor na potezu su savezi.



U narednoj sezoni bi trebalo da se takmiči 12 ekipa u Premijer ligi, a Šapčanima bi to bila peta uzastopna sezona u jednoj od najjačih liga Evrope.

Sastav A1 lige je takođe upitan. Budva stiže iz višeg ranga, niko nije izborio plasman u Premiejr ligu, Primorje i Valis su bili neuspešni u baražu. Uz Valjevce iz Srbije su nastupali još: Proleter, Zemun i Nais, a poslednja dva nisu opstala u Super ligi Srbije i upitno je koliko će biti zainteresovani za narednu sezonu u regionalnom takmičenju.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa