15. decembar 2011.15. dec 2011.
ODRŽANA 16. GRADSKA SKUPŠTINA

OPOZICIJA PROTIV ZADUŽIVANjA

Juče održano pretposlednje zasedanje gradske Skupštine u ovoj godini. Sednica protekla u znaku rasprave oko rebalansa budžeta. Između ostalog, usvojena Mreža osnovnih škola na teritoriji Grada Šapca, Strategija javnog zdravlja, izmena i dopuna odluke o lokalnim komunalnim taksama, odluka o visini stope poreza na imovinu za 2012. Za kraj decembra, predviđena 17. skupština grada, na kojoj će biti razmatran predlog budžeta za sledeću godinu
Po završetku prozivke i konstatovanja kvoruma, otpočelo je 16. zasedanje šabačke gradske skupštine. Odbornici opozicije su i ovaj put u svom maniru kritikovali nepostojanje direktnih televizijskih prenosa, pročitani su i odbijeni predlozi odborničke grupe SRS za proširenje dnevnog reda, usvojen predviđen program od dvadeset sedam tačaka.
Najzanimljivija rasprava vodila se oko rebalansa budžeta za 2011. godinu. Kako je navela načelnica odeljenja za finansije Marijana Kostadinović, prepravkama budžeta pristupilo se iz više razloga. Jedan od njih je promena zakonske regulative, a drugi promena strukture planiranih prihoda.
- Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, u gradski budžet umesto nekadašnjih 40 procenata od poreza na zarade se sliva 80 procenata od ukupnog iznosa. Tako da je od planiranih 620 miliona, predlog za rebalans 715 miliona. Istovremeno su smanjena transferna sredstva iz republike. Prema prvobitnim planovima su iznosila 380 miliona, a sada su 330 miliona. Još jedna promena u strukturi prihoda je i procenat naplate za korišćenje građevinskog zemljišta. Naime, ovde je bilo predviđeno da se u gradski budžet uplati 500 miliona dinara, a ostvarena dobit je tek 300 miliona. Potom došlo je do povećanja zaduženja kod poslovnih banaka, sa predviđenih sto miliona na 240 miliona dinara. Jedan od razloga zašto je došlo do porasta kreditnog zaduženja je i refinansiranje kredita iz proteklih godina. Naša prvobitna procena budžeta bila je 2 milijarde 479 miliona dinara, a ostvareni su prihodi u visini od dve milijarde 429 miliona dinara. Dakle, negde oko 97 procenata.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa