29. septembar 2022.29. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ZAVRŠENA OBUKA SPECIJALIZOVANE JEDINICE CIVILNE ZAŠTITE

Spremni za pružanje prve pomoći i zbrinjavanje

“Imali smo 18 učesnika na obuci i svi one ulaze u specijalizovanu jedinicu Civilne zaštite i svake naredne godine će imati jedan dan trening navodi Milojko Jezdić”, inspektor za specijalizovane jedinice Civilne zaštite
Specijalizovana jedinica za pružanje prve pomoći i zbrinjavanje Civilne zaštite, prošle sedmice je završila petodnevnu obuku. Obuka je trajala 40 ranih časova i realizovana je u saradnji Nacionalnog centra za vanredne situacije, Sektora za vanrede situacije MUP Republike Srbije Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu, Crvenog krsta Šabac i Grada Šapca.

-Dobio sam poziv na koji sam se odazvao. Sve je proteklo fantastično, u najboljem redu. Obučeni smo za sve “ne daj bože” situacije i sada nas ništa ne može iznenaditi. Naučili smo da pružamo prvu pomoć, postavljamo šatorska naselja i sve što ide uz to, kaže učesnik obuke Mladen Glavašević, viši fizioterapeut.

Obuka je prošla bez poteškoća, a odziv je bio zadovoljavajući. Pripadnici jedinice su zadovoljni organizacijom.

Foto: Glas Podrinja


-Imali smo 18 učesnika na obuci i svi one ulaze u specijalizovanu jedinicu Civilne zaštite i svake naredne godine će imati jedan dan trening. Jedinica broji 39 pripadnika i sada su svi obučeni za pružanje prve pomoći, a pridodata im je sada i jedinica za zbrinjavanje. Pripadnici jedinice su zadovoljni načinom realizacije obuke. Stvorena je koheziona veza unutar jedinice i pored stručnog i profesionalnog dela, verujem da je obuka rezultirala i formiranjem prijateljstava. Radi se o mladim ljudima koji se prvi put susreću sa ovakvim vrstama obaveza, navodi Milojko Jezdić, inspektor za specijalizovane jedinice Civilne zaštite.

Crveni krst Šabac je ustupio svoje prostorije za realizaciju obuke, a njihovi članovi su pomagali u obuci.

-Svi crveni krstovi u okruzima rade obuke prve pomoći za jedinicu i to je tradicija već godinama unazad. Imamo odličnu saradnju sa MUP-om i Odeljenjem za vanredne situacije u Šapcu, koja se svake godine nastavlja i produbljuje. Naši obučeni kadrovi drže obuku iz prve pomoći i nadamo se da će to doprineti većoj spremnosti jedinice i većoj sposobnosti da u svakom trenutku pruži adekvatnu pomoć u nekoj situaciji, mada svi priželjkujemo da ih ne bude. Grupa je izvanredna. Radi se o ozbiljnim i odgovornim ljudima koji su se odazvali u velikom broju i veoma ozbiljno su shvatili sve obuke i radili maksimalno dobro, što je pokazao i test na kraju obuke, navodi sekretar Crvenog krsta Šabac Slavko Radovanović.

Foto: Glas Podrinja


Završetku obuke prisustvovao je i načelnik Mačvanskog upravnog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Vladan Krasavac. Istakao je da će specijalistička jedinica sada biti još osposobljenija i pripremljenija za sve eventualne situacije.

-Atmosfera je odlična, kao i predavači. Imamo dosta iskusnih lica, iz zdravstvenog sektora, već zaposlenih u Opštoj bolnici i Domu zdravlja sa višom ili srednjom medicinskom školom. Sada su samo upotpunili svoje znanje, ali pomogli i drugima koji manje zanju. Obuka će biti nastaljena u toku naredne sedmice jednim treningom. Specijalizovane jedinice za protivpožarnu zaštitu i spasavanje na vodi imaće naknadno vežbe i obuke. Važno je naučiti sve, a želimo da nikada ne bude potrebno da se koristi naučeno, rekao je Vladan Krasavac.

Po završetku obuke i polaganju praktičnog i teorijskog testa pripadnici jedinice od Nacionalnog trening centra MUP-a dobijaju uverenje o osposobljenosti za pružanje prve pomoći i zbrinjavanje.
M.M.

Najnoviji broj

7. decembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa