29. septembar 2022.29. sep 2022.
Foto: Biblioteka šabačka

Foto: Biblioteka šabačka

Biblioteka šabačka

Strip kao inspiracija

Tačno 20 godina Biblioteka šabačka i Udruženje likovnih stvaralaca Šapca dokazuju da su trajanja moguća
Tačno 20 godina u galeriji Biblioteke šabačke su, svakog septembra, svoju moć demonstrirale umetnost i knjiga. Svaka na svoj način.

Tačno 20 godina Biblioteka šabačka i Udruženje likovnih stvaralaca Šapca dokazuju da su trajanja moguća. Ni praznična atmosfera u Šapcu, ni kišovit i hladan dan nisu sprečili ljubitelje umetnosti da prepodne provedu na svečanom otvaranju izložbe stripa i ilustracija Eon 2022, ali i predstavljanju istoimenog časopisa.

O uspešnoj saradnji koja traje već dve decenije govorili su, a potom i otvorili izložbu, Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke i Dragan Marković Markus, predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Šapca. Svi zainteresovani sugrađani će postavku moći da pogledaju do 5. oktobra 2022. godine.

Izložba Eon 2022. pruža zadovoljstvo viđenja tehničkog bogatstva originalnih radova umetnika zastupljenih u ovogodišnjem Eonu, jedinom šabačkom strip-magazinu. Radovi su pretežno izvedeni klasičnim crtačko-slikarskim tehnikama: olovka, tuš, akvarel.

Nude estetski užitak, ali i mogućnost novih saznanja o svetu stripa i ilustracije. Autori kroz svoje radove dokazuju da je strip, kao kulturni fenomen, mnogo kompleksniji od pojednostavljenog shvatanja kao sredstva za zabavu. Strip-table i ilustracije autora već dokazanih i priznatih u internacionalnim okvirima čvrst su temelj i kvalitativna okosnica izložbe.
Biblioteka šabačka/ K. Aleksić

Najnoviji broj

8. decembar 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa