13. oktobar 2022.13. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Povodom Svetskog dana cerebralne paralize

Ministarka Darija Kisić posetila Šabac

Kako je istakla Kisićeva, Grad Šabac je primer da udruženi možemo da savladamo sve prepreke. Tako je i Udruženje paraplegičara sa Medicinskom školom učestvovalo u projektu omogućavanja lakšeg korišćenja usluga za ranjive kategorije
Povodom Svetskog dana cerebralne paralize, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić boravila je prošlog četvrtka u Šapcu sa pomoćnicom u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljanom Barošević. Nakon sastanka u Gradskoj kući, sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem obišle su Medicinsku školu „Dr Andra Jovanović“, u kojoj učenici škole kroz praktičan rad pružaju usluge masaže, elektroterapije, pedikira i kozmetičke tretmane lica članovima Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga. Tu su se sastali i sa članovima Društva za cerebralnu i dečju paralizu grada Šapca.

Povećanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom
-Veliko nam je zadovoljstvo što je prof. dr Darija Kisić danas u poseti gradu, zato što njeno ministarstvo daje podršku i lokalnoj samoupravi, ali i različitim udruženjima koja se bave ranjivim grupama stanovništva. Zajedničkim radom Ministarstva, Grada, škole i Udruženja postižemo vrhunske rezultate. Ponosan sam što se naša obećanja da ćemo imati podršku države ogledaju upravo u realizaciji ovih projekata. Nadam se da ćemo u vremenu pred nama imati istu, ako ne i veću podršku- naglasio je dr Pajić.

Kako je istakla Kisićeva, Grad Šabac je primer da udruženi možemo da savladamo sve prepreke. Tako je i Udruženje paraplegičara sa Medicinskom školom učestvovalo u projektu omogućavanja lakšeg korišćenja usluga za ranjive kategorije.

-Upravo je to cilj Sektora- povećanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Sve naše aktivnosti sprovodimo pod sloganom „Da stvaramo Srbiju bez barijera“. Podržali smo projekat „Bez barijera do obrazovanja“, izgradnju lifta u okviru škole i na taj način je ona postala pristupačna za sve osobe sa invaliditetom radi njihovog nesmetanog obrazovanja. Za taj projekat izdvojili smo nešto manje od tri i po miliona dinara. Za rad Saveza osoba sa cerebralnom i dečjom paralizom i 41 udruženja koja broji u svom sastavu ove godine smo izdvojili gotovo 20 milina dinara. Narednih godina planiramo da povećamo obim te podrške- istakla je ministarka.

Dostupnost i bolji pristup uslugama
Medicinska škola više od decenije uspešno sarađuje sa svim udruženjima osoba sa invaliditetom i kroz besplatno pružanje usluga iz domena svoje delatnosti njihovim članovima.

-Učenici i nastavnici već 12 godina sarađuju sa Udruženjem paraplegičara Mačvanskog okruga. Od realizacije projekta sa Ministarstvom i Gradskom upravom imamo mogućnost da članove udruženja ugostimo i u našim dobro opremljenim kabinetima i da naše kozmetičarske i usluge masaže i fizikalne terapije članovima ovog udruženja besplatno pružimo u lepom ambijentu, što je benefit, kako za učenike, tako i za članove udruženja- navela je direktorka Medicinske škole Biljana Đuknić.

Sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slaviša Savić zahvalio je Ministarstvu i Gradu na podršci da se licima sa invaliditetom omogući dostojanstven pristup školi.

-Ministarka je rekla da i osobe sa invaliditetom koje su potencijalni učenici mogu koristiti usluge, ali prvenstveno lica koja zbog već dugogodišnje invalidnosti nemaju pravo na rehabilitaciju. Te usluge njima znače najviše za održavanje zdravstvenog stanja. Bilo bi izuzetno korisno da ovako nešto zaživi i u ostatku Srbije- podvukao je Savić.

Sa ministarkom su o daljim planovima na nivou lokalne samouprave razgovarale i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Ana Marinković i članica Gradskog veća za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje Jelena Milošević.
D.D.

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa