13. oktobar 2022.13. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

DARIVANjA SNEŽANE MILjKOVIĆ

Onaj koji napreduje u radosti, napreduje u svemu

U organizaciji Eparhije šabačke, u galeriji Kulturnog centra, proteklog petka svečano je otvorena izložba Darivanja Snežane Miljković iz Beograda. Ovo je druga samostalna izložba ove umetnice. Prva je bila u maju, u Ambasadi Kipra u Beogradu pod nazivom Iskrice.

„Postojimo trinaest godina na ovim prostorima i rešavamo najvitalnije probleme naših sugrađana. Zahvaljujući nama, niko nije gladan, nikom krov ne prokišnjava, nijedno dete nije ostalo bez mleka, školskog pribora, ekskurzije, užine... Naša fondacije se zove Humano srce zato što je srce izvor života i simbol ljubavi, zato što se srcem mnogo bolje vidi nego očima. Naša fondacija ostvarila je izuzetnu saradnju sa našom crkvom koja nam je ustupila kancelariju za korisnike u porti Sabornog hrama. Takođe, dobili smo pedeset ari placa u Bogosavcu za predah smeštaj za decu sa posebnim potrebama.“
(Ružica Popović,
predsednica Fondacije Humano srce“)


Darivanja je potpuno drugačija postavka od Iskrica?
- Da, ali ih spaja duhovnost i život u crkvi. Moj život kroz susretanja teme su koje se pojavljuju u obe kolekcije slika. Prva je bila inspirisana mojim tekstovima za magazin Ona, u rubrici Iskrice pravoslavlja koju sam pisala petnaest godina. Na osnovu tih tekstova napravila sam, umesto knjige, zbirku slika, što je za mnoge bilo iznenađenje i što je privuko dosta pažnje.

Sa postavke Iskrica. Autor fotografije: Dušan Sandić


Umetnički dar ima različite načine ispoljavanja?
- Darivanja su nastavak Iskrica, konceptualno, tematski i vizuelno i nemaju nikakvu zajedničku osnovu. Iskrice su više prikazi emotivnih doživljaja, a Darivanja su mnogo jače priče, svako platno govori iz duše i srca. Srećna sam kada vidim da posetioci prepoznaju emociju i traže odgovore u slici.

„Drago mi je da prisustvujem predivnoj izložbi vrhunske umetnice, koja je nama kao gradu Beogradu pomogla u organiziji u vezi sa hramom Svetog Save, ali i ostalih kulturno-umetničkih aktivnosti. Mislim da će Sneža posle ove izložbe dobiti status velikog umetnika, ne samo u Šapcu, nego i u Beogradu i Srbiji. Ovo je lep događaj gde ljudi mogu da uživaju u njenom stvaralaštvu.“
(Damir Handanović, kompozitor i direktor CEBEF-a)


Svaka Vaša izložba do sada imala je humanitarni karakter?
- Da, neplanski i nenamerno, ali tako se događalo i puno mi je srce zbog toga. Ovaj put, deo prihoda namenjen je deci oboleloj od autizma. Boraveći u Šapcu nekoliko puta u protekih mesec dana, susrela sam se sa tom decom u porti Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla i želja mi je bila da im pomognem koliko mogu. Darivanja nisu samo materijalna, nego i emotivna, duhovna... Vreme je takvo da je sve ubrzano.

„Galerija Kulturnog centra ove godine ima veoma ranolik program. Po prvi put Snežana Miljković izlaže u našem prostoru prekrasne slike koje je uradila u poslednjih godinu dana. Mislim da je u pitanju umetnica koja će tek pronaći svoje mesto na likovnom nebu Srbije.“
(Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti)


I ohladnela je ljubav mnogih?
- Istina. I samo malo fali, neka lepa reč, osmeh, da bi se nekom promenio dan. Cilj i poruka ove izložbe je da darivanjem, nesebičnom hristolikom ljubavlju, čovek postaje istinski čovek, otkrivajući pravog sebe i Bogu i bližnjima. Samo ono što uradimo za druge, ne očekujući nagradu za to, ne naglašavajući svoj trud i ne tražeći ništa zauzvrat, jeste najlepši smisao života. Onaj koji napreduje u radosti, napreduje u svemu. Radujmo se životu i jedni drugima, poručuje umetnica.
U prepunoj sali galerije nastupio je Hor Hrama Svetog Save iz Beograda pod dirigentskom palicom dr Katarine Stanković.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa