18. januar 2024.18. jan 2024.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Januarska svečarenja

Svečarsko raspoloženje traje od Nikoljdana do Savindana. Danas je Krstovdan, a pred nama su Bogojavljanje i Jovanjdan
DANAS JE KRSTOVDAN
Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas, 18. januara, obeležavaju Krstovdan kao uspomenu na hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi.
Zimski Krstovdan predprazništvo je Bogojavljanja. U kalendaru SPC nije obeležen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji se slavi 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog Krsta, na kojem je razapet Hristos.

Na ovaj dan u hramovima se obavlja čin vodoosvećenja - da voda bude za isceljenje i očišćenje duše i tela, na osvećenje srca i uma i da odgoni svaki nasrtaj vidljivih i nevidljivih neprijatelja.
Na Krstovdan se uvek posti. Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta, te da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Foto: Pixabay


U nekim mestima u Srbiji postoje običaji da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se smrzne, veruje se da će godina biti plodna i zdrava, u suprotnom, oskudna i bolešljiva.
Prema narodnom verovanju, u noći između Krstovdana i Bogojavljenja treba pogledati u otvoreno nebo i zamisliti želju.

SUTRA JE BOGOJAVLjANjE
Kada je napunio trideset godina Isus Hrist je došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan. Znajući da je pred njim Mesija, Sveti Jovan dočekao je Spasitelja rečima: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim”. Isus mu je odgovorio: “Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu”.

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - Bog Otac se oglasio sa neba: „Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po Mojoj volji“, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti lebdeo je u obliku svetlonosnog goluba. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Vernici se pozdravljaju rečima: „Bog se javi!“ i „Vaistinu se javi!“.

Crkva je ustanovila Svetu tajnu krštenja, kojom se postaje član Hristove crkve i duša čisti od svakog greha.

Na Bogojavljenja se, posle Svete liturgije, vrši veliko osvećenje vode u hramu ili u porti.

U SUBOTU JE JOVANjDAN
U subotu, 20. januara, SPC molitveno obeležava Svetog Jovana Krstitelja.
Sveti Jovan bio je savremenik i vršnjak, a po majci i rođak Hristov. Majka Svetog Jovana, Jelisaveta, bila je bliska rođaka Presvete Bogorodice.

Foto: Pixabay


Stasavši u Jordanskoj pustinji, telesno i duhovno, Sveti Jovan je, u tridesetoj godini počeo svoju proročku i propovedniču delatnost. Veoma brzo oko njega se okupio veliki broj učenika koje je poučavao postu i molitvi. „Pokajte se!”, gromoglasno je uzvikivao, „Približilo se Carstvo Nebesko! Pripremite put Gospodnji! Poravnite staze Njegove!” svedoče o Svetom Preteči jevanđelisti Matej, Marko i Luka.

Neki su mislili da je Jovan obećani Mesija. On je odgovarao da je on samo “glas koji viče u pustinji; ja vas krštavam vodom, a Onaj što ide za mnom, jači je od mene; ja nisam dostojan da mu odrešim kaiše sa Njegove obuće. On će vas krstiti Duhom svetim i ognjem”.

Kada je Jovan ugledao Hrista, uzviknuo je: “Gle, kako krotko ide! To je Jagnje Božje, koje uze na sebe grehe sveta. Bog je hteo da ja svedočim za Njega, i ja velim da je Duh Sveti na Njemu i da je On Božji Sin”. Jovan je krstio Hrista u Jordanu, zbog čega je nazvan Krstitelj.

Sveti Jovan Preteča jedini je od proroka kome je bilo dato da može rukom da pokaže Onoga čiji je dolazak prorokovao. Pošto je propovedao dolazak Mesije, Sina Boga Živog, Predanje ga naziva Pretečom.

Foto: Pixabay


Poput starozavetnih proroka, ni Sveti Jovan nije štedeo vlastodršce. Nije se ustezao da prekori bezbožnog cara Iroda Antipu, koji je od svog polubrata preoteo i uzeo za ženu Irodijadu, koja je, uz to, bila i njegova rođena sinovica.

Na svoj rođendan Irod je, na nagovor Irodijade i njene kćeri Salome, poslao dželata u tamnicu koji je Jovanu odrubio glavu.

Osim Gospoda i Presvete Bogorodice, Sveta Crkva samo Svetog Jovana proslavlja nekoliko puta u toku godine i tako ukazuje na duhovnu veličinu njegove ličnosti i nezamenjivi udeo u iskupiteljskom delu Gospoda Isusa Hrista.

Mnogi Svetog Jovana Krstitelja proslavljaju kao krsnu slavu.
M.F.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa