18. januar 2024.18. jan 2024.
N. Portner (foto: Sascha Klahn/handball-world.news)

N. Portner (foto: Sascha Klahn/handball-world.news)

RUKOMET: CRTICE IZ NEMAČKE

Asovi u Šapcu

Među naše predstavnike na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj svakako moramo uključiti i golmana reprezentacije Švajcarske Nikolu Portnera. Sin nekadašnjeg rukometaša šabačkog kluba Zlatka, standardan je na golu Magdeburga i Švajcaraca. Po ocenama stručnjaka jedan je od najboljih golmana Evrope. Nikola je i čest gost u Šapcu i rodnom mestu svog oca Hrtkovcima.

Šabački ljubitelji rukometa su upoznali reprezentaciju Islanda na Evropskom prvenstvu, čuvara mreže, preiskusnog Bjorgvina Pala Gustavsona (38 godina). Uskoro će moći da ga gledaju u Šapcu. Odlični golman Skandinavaca stajaće među stativama Valura u meču osmine finala EHF kupa protiv Metaloplastike Eliksir. On je jedini reprezentativac Islanda iz redova tima iz Rejkjavika, a jedan od tri iz domaće lige. Ukoliko je neko pasionirano u toku sa dešavanjima u Nemačkoj, gledajući i prenose na internetu mogao je upoznati još jednog asa Valura, Alana Nordberga, desno krilo reprezentacije Farskih Ostrva.



Španci najtraženiji
U Nemačkoj, od 24 ekipe, deset imaju selektore iz inostranstva. Najtraženiji su stručnjaci iz Španije, čak pet ih je u Nemačkoj. Uz selektora ove države, njegovi sunarodnici predvode (Češku, Rumuniju, Mađarsku i Srbiju). Druga na toj lisiti je Hrvatska, čiji treneri su selektori: Hrvatske, Crne Gore i BiH. Danska takođe ima tri selektora (Danska, Farska Ostrva i Švedska), a Island dva (Island i Nemačka). Interesantan je podatak da Švedsku predvodi Danac Glen Solberg, dok jedan od najboljih igrača Švedske svih vremena, Štefan Olson je selektor Holandije.

T. Đerona – jedan od pet Španaca na EP


Posmatrano kroz lige nekadašnje SFRJ najviše reprezentativaca daje Makedonija, 20, u Hrvatskoj igra devet, Bosni sedam, Srbiji i Sloveniji po šest i u Crnoj Gori dva.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa