18. januar 2024.18. jan 2024.
Foto: Arhiva "Glasa Podrinja"

Foto: Arhiva "Glasa Podrinja"

Dvadeseto Plivanje za Bogojavljenski krst

Snaga volje jača od zime

Jubilarno plivanje za znamenje velikog praznika. Bogojavljenje, tačno u podne, plaža Stari Grad. Prvi put 2004. godine. Velike razlike u temepraturama tokom dve decenije. Šabac imao i posebnu tradiciju. Lični motiv najvažniji
Na Bogojavljenje sve vode vaaseljene su svete, a deo tradicije je ulazak u otvorenu vodu i plivanje ka prazničnom znamenju. Dvadeseti put Šapčane na Savi očekuje tradicionalni praznični događaj. Dan počinje liturgijom u Sabornom hramu Svetog Petra i Pavla, u prostorijama BK Mačva će bit organizovan lekarski pregled učesnika, na plaži je osvećenje Krsta, a u podne će prijavljeni zaplivati Savom.

-Nastavak tradicije, pozivamo sugrađane da dođu, budu deo događaja i budu podrška hrabrim učesnicima. Za posetioce je obezbeđeno i kuvano vino. Na Starom gradu smo od 10:30 – rekao je direktor Tursitičke organizacije Šabac Dušan Simić. TOŠ je organizator, a Grad Šabac pokrovitelj.
Prvo Plivanje organizovano je 2004. godine i od onda traje uz izuzetak januara 2021. Prvi pobednik bio je Šapčanin Nenad Tešić. Bilo je tokom dve decenije prazničnog snega, leda, ledenih dana i sunca kao da je april.

Foto: Arhiva "Glasa Podrinja"


-Najteže je bilo prve godine. Bavila sam se plivanjem i smatrala sam da treba da pokušam i na ovaj način da testiram sebe. Bio je sneg, duvao je vetar i onog trenutka kada sam zakoračila u reku, svi mišići su počeli da se grče. Hladno mi je i sada kada se setim toga, ali zato sam još više ponosna što sam uspela i te i svih narednih godina – priseća se Ana Petrović svojih učešća.

Razlike u temepraturi vode su znatno manje tokom godina na Bogojavljenje nego što su kolebanja temperature vazduha. Nekada je u vodi stepen ili dva toplije, a nekada deset stepeni hladnije.
-Narednih godina je bilo toplije, ali je onda voda hladnija i zato je još teže, zbog razlike u temperaturi. Inače sam zimogrožljiva i zato je izazov bio veći iz godine u godinu. Nisam nikada imala neku posebnu pripremu, poput tuširanja hladnom vodom, izlaganja nižim temepraturama, posebne ishrane i sl. Mnogo je otežavajućih okolnosti, ali na drugoj strani je motiv koji ne dozvoljava da odustanete- približava Ana.

Plivanje SA Znamenjem
Deo šabačke, jedinstvene tradicije plivanja na veliki praznik bilo je plivanje SA Bogojavljenskim krstom. Nekoliko godina grupa entuzijasta, učesnika organizovala je događaj koji je obuhvatao sve segmente tradiconalnog, liturgije, lekarskog pregleda, bogosluženja pred ulazak, ali je umesto takmičenja ZA ustanovljeno plivanje u kome plivači ulaze u Savu noseći praznično znamenje puštaju ga i s njim zaplivaju koliko žele i mogu.


Protekla je jedna i po decenija od kada je prvi put Aleksandar Janković zaplivao za Časni krst. Kroz sve te godine, a svaka je posebna i izazovna na praznični dan, menjao se pokretački motiv da bi se vremenom iskristalisao jedan i najvažniji. Bio je tu kada se dva dana ranije razbijao led na vodi zbog plivača i kada je bilo januarsko proleće. Unutrašnja snaga ga je vodila do sada i vodiće ga i predstojećeg petka.

Foto: Arhiva "Glasa Podrinja"


-Prve godine sam bio još dečak i bilo je to samodokazivanje, ispitivanje ličnih granica, no vremenom je preovladalo nešto unutrašnje što je teško opisati rečima. Vera, porodična tradicija su deo ličnosti i uvek imam snažnu želju i misiju na Bogojavljenje. Dan kasnije je i porodična slava i unutrašnji osećaj je taj koji daje veliku psihološku snagu koji me nosi. Kada sve prođe osećam samo ponos i lično ispunjenje – ističe Janković dodajući da je prvi korak svakog učesnika upravo lični motiv zbog kojeg nastup postaje lična misija.

Foto: Arhiva "Glasa Podrinja"


-Čitav taj dan, od lekarskog pregleda, dolazite svesni svog motiva. Kada izgradite snažnu želju, volju da nastupite, temperatura, vetar, sve što otežava postaje sekundarno i lako savladivo. Znate zbog čega ste došli, šta želite i onda je sve lakše. Govorim iz lično iskustva. Da ne postoji nešto organizovano, da nema drugih zainteresovanih, odlazio bih i sam, baš zbog svega što za mene taj čin predstavlja.
D. B.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa