13. oktobar 2022.13. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Premijera u Šabačkom pozorištu

Ko su karakteri?

Antički filozof opisavši mahom negativne osobine, stvorio je vrlo preciznu “skicu sačinjenu od 30 ljudskih naravi” u svom delu „Karakteri“ koja će postati jedan od kamena temeljaca dramskog stvaralaštva – od antičkih komediografa do autora savremenih popularnih i sitkom serijala, te je njegova aktulenost neupitna.

Naši “Karakteri”
Kakvi su naši karakteri? Na sceni i van nje? Da li smo svi pomalo, ili previše licemerni, nadmeni, neotesani, zaštićivači nevaljalstva, ulagivači, nepoverljivi, kukavice, bahati, tupavi, teoretičari zavere, brbljivici, gunđare, sujeverni, preuslužni, ili jednostavno karakteri? Oni koji se ne menjaju, jer čvrsto verujemo da je karakter sudbina čoveka. Ili su to samo uverenja?

Teofrastov spis “Karakteri”, filozofsko svedočanstvo o tipologiji ljudske prirode bio je predložak i inspiracija
za predstavu „Karakteri“ u režiji Mie Knežević


-Karakteri predstavljaju tipove ličnosti koji mi, današnjim socijalnim i psihološkim kodovima prepoznajemo nekad kao osobine, nekad kao naučena ponašanja, nekad kao dijagnoze. Ostaje nam da se uporno pitamo - zašto se mi ponašamo ovako kako se ponašamo. U predstavi pratimo kako karakterne osobine istupaju u prvi plan u društvenim situacijama, u nekim javnim okolnostima i na taj način zapravo kreiraju i sliku našeg mentaliteta – navodi autorski tim (Mia Knežević i Đorđe Petrović).

Teofrastov spis “Karakteri”, filozofsko svedočanstvo o tipologiji ljudske prirode bio je predložak i inspiracija
za predstavu „Karakteri“ u režiji Mie Knežević, Foto: "Glas Podrinja"


-Ono što u ovom delu privlači savremenike, jeste suštinsko – vanvremensko prepoznavanje stereotipije u ljudskoj prirodi. Moguće je i to da se mi ustvari ponašamo prema onome kako smo tamo, u Staroj Grčkoj upisani, pa se karakteri prenose s kolena na koleno.

Igraju:
Slobodan Petranović -
Licemeran, Nadmeni, Pipač hleba
Strahinja Barović -
Neotesani, Zaštićivač nevaljalstva, Zaštitnik hleba
Miloš Vojnović -
Ulagivač, Zaštitnik hleba
Kristina Pajkić -
Nepoverljiva, Zaštitnica hlebova
Vladimir Milojević -
Kukavica, Pipač hleba
Ljubiša Barović -
Bahati, Poznouki, Pipač hleba, deda Čole
Slađana Pajčić-
Tupava, Pipačica hleba
Dragana Radojević -
Teoretičarka zavere
Sonja Milojević -
Brbljivica
Aneta Tomašević -
Gunđara, Pipačica hleba
Deana Kostić -
Sujeverna
Aleksandra Ristić -
Psihoterapeutkinja
Siniša Maksimović
Preuslužni


„Kroz formu postdramskog sitkom mjuzikla, sa referencama na pop kulturu, youtube materijale i muziku koja dolazi iz različitih kulturnih matrica, vidimi plejadu različitih karaktera u tri “ogledne” celine: Afera Šporet, Psihički kauč i Pipači hleba“, pojašnjava autorski tim predstave.

Foto: "Glas Podrinja"


Susret različitih generacija (Bebi bumera, generacije X i Milenijalca) na malom prostoru (stambenoj zgradi) daje dinamiku i „tera“ karaktere da zasijaju u svom punom sjaju, gotovo bez izuzetka u segmentima pokušavajući da razumeju drugu sliku sveta koja im nije baš bliska.

Režija:
Mia Knežević
Dramaturgija:
Đorđe Petrović
Dizajn scene:
Daniela Dimitrovska
Kostim:
Selena Mladenović
Kompozicija:
Branko Džinović
Koreografija:
Jelena Alempijević


Da li će shvatiti da imaju još nešto zajedničko osim drevne veštine „pipanja hleba“ koja se čini da i sama izumire ostaje na opsesivno-kompulsivnom psihoterapeutu da zabeleži za one koje dolaze. Tada će verovatno i oni reći da su bolji, lepši, pametniji i moderniji.

Prva repriza predstave „Karakteri“ zakazana je za 18. oktobar u 20 časova. Ljubitelji teatra ulaznice mogu kupiti na Biletarnici Šabačkog pozorišta.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa