13. oktobar 2022.13. okt 2022.
Foto: PSD „Cer“

Foto: PSD „Cer“

Planinarsko društvo Cer

Na Ceru završeno sa trasiranjem i pripremom karte planinarskih staza

Planinarsko društvo Cer će nastojati da u narednom periodu iznađe još sredstava kako bi sadašnje postojeće stanje na terenu još bolje unapredili
Ovog proleća i leta, projekat uređenja i trasiranja novih staza na Ceru je u potpunosti i završen. Preostale potrebne informacije koje su nedostajale sa starih staza takođe su prikupljene kako bi se moglo pristupiti pripremi i štampanju karte planinarskih staza. Naš dugogodišnji član Svetomir Tošić je ovu inicijativu pokrenuo još pre nekoliko godina i na tome najviše vredno radio na terenima naše planine. Trasirao je celu Kružnu stazu i još nekoliko unutrašnjih koje su nedostajale u pojedinim delovima Cera kako bi ceo sistem staza bio kompletan za posetioce. Po završetku trasiranja na terenima Cera pojavilo se 50 planinarskih raskrsnica koje sa oko 200 kilometara obeleženih staza svrstavaju našu planinu u jednu od najbolje markiranih u Srbiji. Posetiocima će biti omogućeno izlaženje na greben planine iz svih lokalnih zajednica koje gravitiraju oko nje i povezivanje za Cerskom transverzalom koja ide od Tekeriša do Čokešine.

Povratak na početnu tačku kretanja korišćenjem druge staze pri silaženju omogućili smo trasiranjem Kružne staze. Na karti su date informacije o nazivu, nadmorskoj visini i približno džipies lokaciji svake raskrsnice, zatim dužina svake deonice između raskrsnica koje su duže od 0,5 kilometara .

Posetioci tako mogu čitajući je da predvide uspone, dužinu izabrane deonice ili neku izmarkiranu prečicu, ako isplanirani krug nemogu da obiđu u planirano vreme. Takođe iskusniji planinari mogu i nemarkirane puteve da koriste kako bi se nailaskom na Kružnu stazu mogli na vreme vratiti do početne tačke. Pošto je planina Cer grebenskog tipa veoma male šanse su za zagubljivanje u unutrašnjosti planine jer svi putevi i potoci južno od grebena vode u naselja doline Lešnice, a severno ka naseljima u Pocerini. Markirane staze najviše služe da se posetioci lakše snađu na terenu i što manje lutaju po planini, da znaju koliko imaju da pređu na odabranoj deonici i tako isplaniraju svoje vreme.

Posetioci koji se odluče da šetaju pravolinijski i koji mogu da na Ceru ostanu duže od jednog dana treba da se samoorganizuju oko povratka sa odabranog cilja. U pocerskim naseljima redovno saobraćaju linije lokalnog prevoza Šapca i Loznice i one imaju određene termine dolaska i polaska pa ko se odluči za njih treba da se informiše i silaske sa planine udese nešto ranije. Za višednevne šetnje posetiocima će trebati nekakav vid smeštaja. Na Ceru se samo povremeno za sada otvara planinarski dom, a smeštaj u naseljima još uvek nije u ponudi tako da za sada nije preporučljivo boraviti više od jednog dana na planini. Izuzev ako neko može da se organizuje preko rođaka ili prijatelja boravak na planini duže od jednog dana je moguć i uz posedovanje karte može se odabrati deonica po želji.

Planinarsko društvo Cer će nastojati da u narednom periodu iznađe još sredstava kako bi sadašnje postojeće stanje na terenu još bolje unapredili. Postepenom promocijom očekujemo sve više posetioca iz većih gradova Novog Sada i Beograda koji će nečekajući naše organizovane akcije sami pohoditi planinu pomoću karte i prateći markacije na terenu.
PSD „Cer“

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa