20. oktobar 2022.20. okt 2022.
omislav Kojić (foto: T. K.)

omislav Kojić (foto: T. K.)

Tomislav Kojić, rodonačelnik karatea u Šapcu

Pola stoleća uspomena

Već davne 1970. godine Tomislav Kojić je bio mladi student treće godine na Univerzitetu u Sarajevu kada mu je u mnoštu sportova pažnju privukla drevna japanska veština, jedinstveni spoj fizičke snage, psihološke stabilnosti i jedinstvenog pristupa životu, sve to skupljeno u reč karate. Tako je počelo...

-Prvi trener mi je bio Salko Ćulić. On je izgubio život tokom rata u Bosni i Hercegovini, ali njegovo znanje za mene još živi. Iako sam bio stariji od većine polaznika, posvetio mi je mnogo pažnje i sve što sam kasnije ja činio bilo je na osnovama koje je u mene usadio trener Salko – priseća se rodonačelnik karatea u Šapcu osvajač svih medalja i priznanja profesor Tomislav Kojić.

Veštinu je Kojić u Šabac doneo 1972. osnivanjem kluba „Napredak“. Odmah na startu je borilački sport izazavao veliku pažnju u gradu.

-Upis u prvu generaciju je trajao nepunih 40 sati, jer se u dan i po, na šalteru za pakete u pošti gde smo dobili deo prostora, prijavilo za treninge 127 članova i jednostavno nije bilo mesta, sale za trening za više ljudi, verovatno bi ih bilo 300 ili 400.

Kako ističe profesor Toma, karate je sport za svakoga, ali nije svako za karate.

-Danas je ovo sport koji treniraju mahom deca, što je sjajno, ali se rado setim da sam na početnim treninzima nekada imao ljude i nekoliko decenija starije od mene, nije ih bilo sramota da dođu, želeli su. Žao mi je što su sada stariji toliko pasivni.

Novi puleni profesora Tome (foto: KK Soko)


Najpre se klub zvao„Napredak“, potom „Napredak Ratarkop“. Od 2010. Kojić je na čelu Kluba za borilačke sportove i rekreaciju „Soko“ Majur. Gotovo svi aktuelni majstori karatea u Šapcu potekli su iz njegove škole.

-To su ili moji učenici ili učenici mojih učenika. Ne mogu ih sve nabrojati u trenutku. Prvi član je bio Marković Markus, potom Popović, Jovičić, Pantić, Perić, Dašić, Kovačević, Bojić i mnogi drugi.

Na turniru u hali je u vrsti ispred mene bilo 27 majstora i ponosan sam na svakoga od njih. Dogovorili smo da zajedno vežbamo kao veterani.

Pola veka je mlad šabački karate, sve je počelo od Tomislava Kojića, a u nedelju je u hali „Zorka“ imao i jedan, uslovno govoreći debi, prvi put je samostalno organizovao takmičenje i to u čast jubileja.

-Čovek se uči dok je živ, ponosan sam na još jedno iskustvo. Veliku zahvalnost dugujem Dejanu Dašiću i Saši Kovačeviću bez kojih ne bih mogao da napravim takmičenje na tom nivou. Oko 300 takmičara, 34 kluba, mnogo prijatelja, gostiju, odali smo počast upokojenim majstorima, sedmorici velikih i verujem da je bio to jedan lep događaj u slavu naše veštine.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa