20. oktobar 2022.20. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

JKP „Toplana - Šabac“ o isporuci toplotne energije građanima

Bez panike, sve spremno za početak grejne sezone

Na osnovu preporuka Vlade Republike Srbije, a u cilju uštede energenata za predstojeći zimski period i na osnovu povoljne dugoročne vremenske prognoze, doneta je Odluka o odlaganju početka grejne sezone sa 15. oktobra na 31. oktobar ove godine na nivou teritorije Srbije.

JKP „Toplana - Šabac“ uskladila početak grejne sezone i obavestila građane koji su korisnici sistema daljinskog grejanja o pomenutoj odluci.

Tople probe od 28. do 30. oktobra
Tople probe će se obavljati u periodu od 28. oktobra do 30. oktobra 2022. godine, a kako ističu iz ovog javnog preduzeća spremno dočekuju početak grejne sezone.

-U svakom trenutku možemo da pokrenemo kotlove, ali u skladu sa preporukom Vlade, Ministarstva energetike u kojoj stoji da je potrebno izvršiti optimizaciju početka grejne sezone u cilju uštede energenata za 15%, kao i na osnovu povoljne dugoročne vremenske prognoze lokalna samouprava je donela odluku o pomeranju početka grejne sezone. Verujem da je ovo veoma značajno, jer svaki kubik prirodnog gasa koji ne potrošimo imaćemo na raspolaganju u hladnim zimskim danima - pojašnjava direktor JKP „Toplana - Šabac“ Rajko Šušić razloge za pomeranje datuma sa 15. na 31. oktobar.

Foto: "Glas Podrinja"


-Zakon je definisao da lokalna samouprava je ta koja kaže kada počinje, a kada se završava grejna sezona. U Šapcu počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Može da se produži do 3. maja ukoliko vremenski uslovi budu takvi da je to neophodno, a može da počne i ranije, u zavisnosti od temperatura. U odluci decidno stoji deo o temperaturama, te u skladu sa tim grejanje u toku dana može da bude pokrenuto, ili prekinuto.

Računi neće biti uvećani
Na bojazan građana da će im računi biti uvećani, bez obzira na to što Toplana ne isporučuje toplotnu energiju kaže da se to neće dogoditi.

-Svi korisnici sistema daljinskog grejanja grada Šapca račun koji plaćaju Toplani se sastoji iz dva dela, fiksnog i varijabilnog. Fiksni se obračunava po kvadratnom metru stambene/poslovne jedinice koja je na sistemu daljinskog grejanja. On se plaća tokom čitave godine, svih 12 meseci. Varijabilni deo se obračunava po isporučenom kilovat času toplotne energije našim korisnicima i on se naplaćuje samo u toku grejne sezone. Kako u ovom trenutku ne isporučujemo toplotnu energiju građanima, varijabilni deo neće biti iskazan na računu, odnosno neće ga platiti. Građani će platiti samo fiksni deo.



Napominje da je sistem naplate jasno definisan i da je preciziran u ugovorima.

-Zahvaljujem se građanima koji revnosno izmiruju svoje obaveze, jer nam to zaista znači. Redovnom naplatom usluga možemo da radimo neometano. Cenu grejanja u dogovoru sa lokalnom samoupravom nismo menjali.

Izvršeni svi remonti i provere
Naglašavaju da su svi potrebni remonti završeni blagovremeno i obezbeđeni su energenti kako bi nesmetano započeli novu grejnu sezonu.

-Na kraju prethodne grejne sezone testirali smo naš sistem za snabdevanje kotlova mazutom. Nakon provere urađeno je servisiranje kotlova, što znači da taj sistem sada funkcioniše i da neometano možemo da radimo sa kotlovima i na prirodni gas i na mazut - rekao je direktor JKP „Toplana - Šabac“ dodavši da je primarni energent koji toplana koristi prirodni gas, ali da je remontom sistema sve spremno da ukoliko bude potrebe mazut bude korišćen kao energent.

-Ukoliko dođe do bilo kakvih problema, ili zastoja možemo da funkcionišemo, te smo u potpunosti spremni za ovu grejnu sezonu. U skladu sa svim navedenim moram da istaknem da ne postoji razlog kod građana za paniku, ili neizvesnost. Toplana je u svakom segmentu spremna za početak sezone.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa