20. oktobar 2022.20. okt 2022.
Foto: Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Foto: Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Inspekcije u Srbiji

Vek u službi zakonitosti

U petak 14. oktobra 2022. godine, u Domu kulture u Čačku, održan je Dan inspektora Srbije. Ovo je druga konferencija koju organizuje Mreža inspektora Srbije pod nazivom: “Inspekcije u Srbiji-Vek u službi zakonitosti”.

Prve inspekcije u Srbiji nastale su daleke 1921. godine, a najpre su formirani Inspektorat rada i sanitarna inspekcija.

Cilj konferencije je unapređenje rada inspekcijskih službi i statusa inspektora, a izneće se i predlozi za nastavak započetih reformi koji će biti dostavljeni Vladi Republike Srbije. Trenutno deluje 46 inspekcija koje će u narednom periodu biti grupisane u inspektorate u skladu sa nadležnostima postupanja.

U Čačku je 2017. godine osnovana Mreža inspektora Srbije, kao nevladina i nestranačka organizacija lokalnih, pokrajinskih i republičkih inspektora. Od tada inspektori aktivno učestvuju u procesu reformi. Cilj organizacije je unapređenje kompetencija, materijalnog statusa, uslova rada inspektora i zaštita njihovog ugleda.

U radu konferencije učestvovali su eminenetni stručnjaci koji su izložili brojne teme od značaja za učesnike i inspekcijske službe na svim nivoima vlasti.

Dr Saša Perišić, pomoćnik direktora Inspektorata rada prisutne je informisao o nastanku inspekcija u Srbiji, a Zoran Pavlović, pomoćnik Ministra rudarstva i energetike o aspektima rada republičkih inspekcija. Zoran Militarov Načelnik inspekcije Užice govorio je o inspekcijama u gradovima i opštinama.

Posebno značajna i odgovorna uloga inspekcije pokazala se u borbi protiv virusa Kovid 19 i kontroli primene mera za zaštitu građana od ovog virusa. Iskustva je izneo dr Goran Stamenković, pomoćnik Ministra zdravlja. Prioritet inspekcije je u preventivnom radu prema građanima, pravnim licima i subjektima, ukazivanjem na obaveznost primene zakonskih odredbi ,što je posebno izraženo u kontroli primene protivepidemijskih mera i u koordinaciji sa drugim nadležnim inspekcijama.

Predsednik MINS-a Dragoman Paunović osvrnuo se na vreme kada su formirane inspekcije, njihovu ulogu u tom periodu, kako su se razvijale i koju su funkciju imale tokom svih godina svog postojanja. Bilo je reči o stanju inspekcija danas i pravcima razvoja u narednom periodu. Vek postojanja inspekcija dovoljno govori o značaju koji inspekcija ima u cilju zaštite prava građana, koji treba da imaju svest da inspekcije postoje upravo radi njih .

Mreža inspektora Srbije obuhvata oko 2000 članova. Trenutan broj republičkih inspektora kreće se oko 2200, u lokalnim samoupravama oko 1800, a prema sprovedenoj analizi potreban broj republičkih inspektora je 3564.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj inspektora iz čitave Srbije svih nivoa vlasti, načelnici gradskih i opštinskih uprava kao i načelnici Upravnih okruga.

Događaju je prisustvovao i Vladan Krasavac, načelnik Mačvnskog upravnog okruga.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa