Инфо

20. октобар 2022.20. окт 2022.
Фото: Кабинет начелника Владана Красавца

Фото: Кабинет начелника Владана Красавца

Инспекције у Србији

Век у служби законитости

У петак 14. октобра 2022. године, у Дому културе у Чачку, одржан је Дан инспектора Србије. Ово је друга конференција коју организује Мрежа инспектора Србије под називом: “Инспекције у Србији-Век у служби законитости”.

Прве инспекције у Србији настале су далеке 1921. године, а најпре су формирани Инспекторат рада и санитарна инспекција.

Циљ конференције је унапређење рада инспекцијских служби и статуса инспектора, а изнеће се и предлози за наставак започетих реформи који ће бити достављени Влади Републике Србије. Тренутно делује 46 инспекција које ће у наредном периоду бити груписане у инспекторате у складу са надлежностима поступања.

У Чачку је 2017. године основана Мрежа инспектора Србије, као невладина и нестраначка организација локалних, покрајинских и републичких инспектора. Од тада инспектори активно учествују у процесу реформи. Циљ организације је унапређење компетенција, материјалног статуса, услова рада инспектора и заштита њиховог угледа.

У раду конференције учествовали су еминенетни стручњаци који су изложили бројне теме од значаја за учеснике и инспекцијске службе на свим нивоима власти.

Др Саша Перишић, помоћник директора Инспектората рада присутне је информисао о настанку инспекција у Србији, а Зоран Павловић, помоћник Министра рударства и енергетике о аспектима рада републичких инспекција. Зоран Милитаров Начелник инспекције Ужице говорио је о инспекцијама у градовима и општинама.

Посебно значајна и одговорна улога инспекције показала се у борби против вируса Ковид 19 и контроли примене мера за заштиту грађана од овог вируса. Искуства је изнео др Горан Стаменковић, помоћник Министра здравља. Приоритет инспекције је у превентивном раду према грађанима, правним лицима и субјектима, указивањем на обавезност примене законских одредби ,што је посебно изражено у контроли примене противепидемијских мера и у координацији са другим надлежним инспекцијама.

Председник МИНС-а Драгоман Пауновић осврнуо се на време када су формиране инспекције, њихову улогу у том периоду, како су се развијале и коју су функцију имале током свих година свог постојања. Било је речи о стању инспекција данас и правцима развоја у наредном периоду. Век постојања инспекција довољно говори о значају који инспекција има у циљу заштите права грађана, који треба да имају свест да инспекције постоје управо ради њих .

Мрежа инспектора Србије обухвата око 2000 чланова. Тренутан број републичких инспектора креће се око 2200, у локалним самоуправама око 1800, а према спроведеној анализи потребан број републичких инспектора је 3564.

Конференцији је присуствовао велики број инспектора из читаве Србије свих нивоа власти, начелници градских и општинских управа као и начелници Управних округа.

Догађају је присуствовао и Владан Красавац, начелник Мачвнског управног округа.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa