Инфо

20. октобар 2022.20. окт 2022.
Најквалитетнија услуга доступна Шапчанима
ЛАБОРАТОРИЈА „ЗДРАВЉЕ“ ПРОСЛАВИЛА 13. РОЂЕНДАН

Најквалитетнија услуга доступна Шапчанима

Лабораторија „Здравље“ свој 13. рођендан прославила је у реконструисаном простору. Прилику су искористили да своје пријатеље, сараднике и пацијенте упознају са опремом коју користе и приближе им начин рада лабораторије. Најсавременија опрема и стручно особље стоје иза најпрецизнијих анализа које су доступне Шапчанима.

-Пацијенти када дођу код нас виде пријемни део и наше запослене који ту раде, а касније добију резултате, али не знају шта све стоји иза тога. Аутоматизовани, роботизовани апарати, интегрисани системи, раде са изузетном прецизношћу и до 1.500 анализа за сат времена. Ниједан апарат није старији од три године и најсавременије генерације су. Апарати су углавном марке „Roche“, то је швајцарска компанија и највећа дијагностичка кућа на свету. Анализе на њима су контролисане, прецизне и тачне, али и јако брзе, наводи Милан Теодоровић, власник лабораторије „Здравље“.



Шапчани имају привилегију да је централна, од 12 лабораторија „Здравље“ у Србији и Републици Српској, баш у овом граду. Такве лабораторије су углавном резервисане за центре као што су Београд и Нови Сад и везане су за терцијалне установе. Предност коју Шапчани овим имају највише се огледа у брзини којом добијају резултате, што је нарочито важно код хитних стања.

-Значај овога посебно је био велики за време короне. Пацијенти са тешком клиничком сликом код нас су добијали неке резултате и за пола сата, а да су узорци ишли до Београда и да су тамо анализирани чекали би дан или два, што је превише када су најтежа стања у питању, наводи Теодоровић.



Спектар анализа подељен је по организационим јединицама: хематологија, биохемија, имунохемија, микробиолгоија, патохистологија. Анализом „класичне“ крвне слике бави се хематологија, биохемија основним параметрима из крви на основу којих се проверава рад јетре, бубрега, жучи, панкреаса… Имунохемија ради хормоне, тумормаркере, алергене, анализе код аутоимуних болести. Микробиологија, поред микробиолошких анализа утврђује и антитела на све вирусе.

-Обезбедили смо интегрисани систем за биохемију и имунохемију. Ради се о Roche апарату „Cobas 6000“. Такви интегрисани системи предвиђени су само за велике установе и код нас и у свету. Ради 1.500 анализа за сат времена, односно комплетне биохемијске и имунохемијске анализе: хормоне, туморске маркере, ензиме, анализе за системске болести... Једна смо од ретких лабораторија са хематолошким бројачем који ради комплетну диференцијацију крвну слику и ЦРП за само пар минута. Ово је посебно важно за најмлађе пацијенте, јер се из капиларне крви детета може урадити крвна слика и ЦРП за само десет минута. Нема вађења венске крви и нема поновног доласка у лабораторију по резултате, истиче Милан Теодоровић.

Прво лекар, па лабораторија
Суграђанима који самоиницијативно желе да раде анализе увек саветују консултације са лекаром.
-Ми можемо радити било коју анализу на лични захтев, али постоје они који су школовани за то да упуте људе шта треба да раде. Медицински биохемичари у лабораторији дају савете пацијентима ако је у питању скрининг или превентива, али ако се сумња на неко обољење мора се кренути од лекара, саветује Милан Теодоровић.


„Здравље“ поседује и уређаје који раде специфичне анализе стандардизовано. Њихова предност је што могу да ураде специфичне анализе за системске болести за два сата, док се на другим местима резултати чекају и по месец дана.

-Комплетну крвну слику радимо на апарату Mindray где диференцирамо крвну слику, односно леукоцитну формулу на шест параметара. То су јако прецизни уређаји који откривају чак и фрагменте једра у еритроцитима што је јако битно код педијатријских пацијената, наводи Теодоровић.



Најсавременија опрема не би имала праву намену без квалитетног кадра. Иако се лабораторије у Србији, а посебно оне ван Београда и Новог Сада, суочавају са дефицитом високообразованог кадра у „Здрављу“ су успели да направе добар тим.

-Лабораторија у Шапцу има 25 запослених. Неки од њих су дошли из Бограда и трудимо се да овде остану. То је високообразовани кадар, са високом и вишом стручном спремом. Они су наш ресурс за будућност, каже Милан Теодоровић.

Корона реалност
Корона је променила много тога. Милан Теодоровић сматра да ће се последице и даље сагледавати, а током тежих таласа пандемије лабораторија је била изузетно ангажована, понекад и без преке потребе.
-Нисмо још свесни потпуног утицаја короне. Имаћемо у будућности повећан број дијабетичара, пацијената који ће имати пробелеме са плућима, срцем... Због прекомерне, често неселективне, употребе антибиотика многи су постали резистентни на њих. Најважније је да је то сада вирус који кружи, нова врста прехладе.
Током пандемије смо имали појаву да се анализа д-димера радила масовно. То је имало смисла код тежих клиничких слика и тежих упала плућа. Треба га радити само код сумње на озбиљне болести, као што је дубока венска тромбоза, плућна емболија и има смисла да га раде труднице. Имали смо ситуацију да су здрави људи долазили да га раде и у случају благо повишених вредности бивали јако уплашени, што је било беспотребно, наводи Милан Теодоровић.


Апарати су изузетно скупи, као и анализирање на њима. Менаџмент наводи да су могли да се одлуче за јефтинију опрему и већу зараду, али да су се определили за квалитет, како би грађани по прихватљивој цени имали што бољу услугу.

-Лабораторијске анализе у Србији су међу најјефтинијим у свету. Немачке су три пут скупље, Швајцарске до десет пута, а у Америци и сто пута скупље. Наша лабораторија је у погледу цена међу јефтинијим у региону иако радимо на врхунској опреми, каже Теодоровић.

Аутоматизовани, роботизовани апарати, интегрисани системи, раде са изузетном прецизношћу и до 1.500 анализа за сат времена


Истиче да су парнтер у здравственом систему који запошљава велики број људи и плаћа велике порезе како граду, тако и држави. „Здравље“, заједно са својим Домом здравља „Здравље плус“ ангажује 77 стално запослених, уз велики број хонорарно запослених лекара.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa