3. novembar 2022.3. nov 2022.
Za život  bez psorijaze
U SUBOTU U OPŠTOJ BOLNICI BESPLATNI PREGLEDI ZA PACIJENTE SA PSORIJAZOM

Za život bez psorijaze

Opšta bolnica “Dr Laza K. Lazarević” Šabac organizuje 5. novembra od 10-14 sati besplatne preglede za pacijente sa psorijazom
Sekcija za dermatovenerologiju Srpskog lekarskog društva nastavlja projekat „Za život bez psorijaze“ koji je započet u maju ove godine sa ciljem da se unapredi lečenje pacijenata sa psorijazom u Srbiji. U okviru projekta, Opšta bolnica “Dr Laza K. Lazarević” Šabac organizuje 5. novembra od 10-14 sati besplatne preglede za pacijente sa psorijazom. Preglede će obavljati prof. dr Svetlana Popadić iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i dermatolozi iz Opšte bolnice Šabac, dr Petar Ilić, dr Nina Mijatović Todorović i dr Snežana Lazić. Cilj je da što više pacijenata bude pregledano, da se informišu, motivišu i ohrabre da se leče jer su mogućnosti lečenja psorijaze danas mnogo veće nego pre nekoliko godina.

Pacijentima su dostupni lekovi za lokalnu i sistemsku primenu u zavisnosti od težine bolesti, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze koji nisu odgovorili na konvencionalnu sistemsku terapiju. Odgovarajućim i pravovremenim lečenjem, bolest se drži pod kontrolom, povlače se promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, i što je veoma važno za pacijente - poboljšava se kvalitet života, omogućavaju se nesmetane socijalne i profesionalne aktivnosti.

Psorijaza je bolest koja osim promena na koži u vidu crvenila, ljuspica i svraba, daje i sistemske manifestacije, i značajno utiče na kvalitet života obolelih, socijalno, emocionalno i profesionalno funkcionisanje. Kod težih oblika psorijaze mogu se javiti pridružene bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijatični artritis, zapaljenske bolesti creva. Zbog izraženih promena na koži, pacijenti se suočavaju sa stigmatizacijom jer se psorijaza još uvek smatra zaraznom bolešću, što dovodi do izolovanosti, anksioznosti i depresije pacijenata. Važno je naglasiti da psorijaza nije zarazna, već predstavlja hronično nezarazno autoimunsko oboljenje i nema potrebe da se ljudi boje kontakta sa pacijentima koji imaju psorijazu.

Rasprostranjenost psorijaze je 2 odsto u opštoj populaciji, pa se procenjuje da u Srbiji ima oko 140.000 obolelih, sa preko 2.000 osoba obelih od psorijaze na teritoriji opštine Šabac. Oko 20-30 odsto pacijenata ima umereni i teški oblik psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujucìi biološke lekove.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa