3. novembar 2022.3. nov 2022.
dr Olivera Gibarac:  ukoliko se karcinom dojke  otkrije na vreme,  izlečenje je moguće  u više od 90 % slučajeva

dr Olivera Gibarac: ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme, izlečenje je moguće u više od 90 % slučajeva

SKRINING MAMOGRAFIJA OD 7. NOVEMBRA U ŠABAČKOJ BOLNICI

Važno bolest otkriti na vreme

Karcinom dojke je jedan od najčešćih malignih tumora. Kod žena se nalazi na prvom mestu, a statistike kažu da je treći uzrok smrtnosti žena starosti od 40 do 50 godina. Kod nas se u više od 60 odsto slučajeva bolest otkrije kada je već lokalno uznapredovala ili je metastatska, navodi dr Olivera Gibarac, onkolog
Skrining mamografija u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac počeće da se sprovodi od 7. novembra. Ciljna grupa su žene starosti od 50 do 69 godina i one će dobiti pozive za preglede na kućnu adresu.

-Karcinom dojke je jedan od najčešćih malignih tumora. Kod žena se nalazi na prvom mestu, a statistike kažu da je treći uzrok smrtnosti žena starosti od 40 do 50 godina, odmah iza cerebralno vaskularnih oboljenja i ishemijske bolesti srca. Prema podacima iz 2020. godine u našoj zemlji od ove bolesti obolelo je 4.000 pacijenata, a umrlo je 1.800. Zbog toga je veoma važno sprovoditi preventivne mere za rano otkrivanje i započinjanje ranog lečenja karcinoma dojke, ističe dr Olivera Gibarac, onkolog.

Od Nove godine imamo odobrene i imunoterapije preko Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i to predstavlja savremeni vid lečenja

Naša sagovornica navodi da preventivni pregledi podrazumevaju samopreglede dojke jednom mesečno, zatim preventnivne preglede kod izabranog lekara ili ginekologa jednom u godini ili u dve godine i sprovođenje skrining mamografije.

-Mamografija predstavlja zlatni standard za rano otkrivanje raka dojke. Skrining mamografije u našoj zemlji se rade unazad desetak godina. Naša ustanova je i tokom kovid epidemija imala u svom dvorištu skrinign mamograf na kom je, tokom tri meseca rada, pregledano oko 1.500 žena, a kod njih tri je otkriven rani karcinom dojke, navodi dr Gibarac.



Važno je da se karcinom dojke otkrije na vreme, kada je izlečenje moguće u više od 90 odsto slučajeva. Međutim, u našoj zemlji ovo se dešava u samo 20 do 30 odsto slučajeva.

-Kod nas se u više od 60 odsto slučajeva bolest otkrije kada je već lokalno uznapredovala ili je metastatska, te je samim tim i lečenje otežano. Važno je da se bolest otkrije u što ranijem stadijumu, kada se tumorska promena ne može napipati, odnosno kada je tumor veličine između 1 i 2 centimetra. Baš zbogo toga je značajna mamografija. Kada se bolest otkrije u ranom stadijumu lečenje je operativno i to je najbolje. Međutim, kada se bolest otkrije kasnije zahteva primenu hemioterapije, zračne terapije kombinovane sa hormonskom... Mi od Nove godine imamo odobrene i imunoterapije preko Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i to predstavlja savremeni vid lečenja, kaže dr Gibarac.
Verovatno svaka žena koja oboli od karcinoma dojke, pored suočavanja sa bolešću, ima pred sobom i pitanje mogućeg estetskog problema. Ipak, ovaj problem je rešiv i ne bi trebalo da brine pacijentkinje.

Lečenje u saradnji sa Institutom za onkologiju
-Operacije karcinoma dojke rade se u Šapcu, na odeljenju hirurgije, samo se ono što je komplikovanije operiše se u Beogradu. Tokom kovid epidemije služba onkologije je radila normalno. Lečenje se obavljalo svakodnevno, kao i konzilijarni pregledi. Konzilijarni pregledi se održavaju jednom mesečno, u dogovoru sa Institutom za onokologiju i radiologiju i svo lečenje i određivanje terapije vrši se na osnovu odluke konzilijuma, kaže dr Olivera Gibarac.



-Sada je trend da se rade poštedne operacije, odnosno da se ne radi kompletna mastektomija (odstranjivanje cele dojke), nego operacija samo jednog dela. Ukoliko mora da se radi radikalna mastektomija onda je pacijentkinjama omogućena ugradnja proteze besplatno, navodi dr Gibarac.

Ne zna se tačan uzrok za nastanak malignih bolesti. Postoje faktori na koje se ne može uticati, ali i one koji se mogu promeniti kako bi kvalitet života bio bolji, pa samim tim i šanse za oboljevanje.

Prema podacima iz 2020. godine u našoj zemlji od ove bolesti obolelo je 4.000 pacijenata, a umrlo je 1.800


-Karcinom dojke je multifaktorijalna bolest. Važna je uloga naslednih faktora. Genetska predispozicija ima 10 do 15 odsto udela. Pored toga tu su i faktori spoljašnje sredine, ishrana, način života, upotreba određenih lekova, izloženost zračenju, kaže dr Gibarac i apeluje na sve žene koje dobiju poziv za skrining da se odazovu na njega, kako bi u slučaju postojanja malignih promena ona bile otkrivene na vreme.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa