3. novembar 2022.3. nov 2022.
Pobedu ne ostvaruju očajnici
104. GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA ŠAPCA U VELIKOM RATU

Pobedu ne ostvaruju očajnici

Ispred spomenika žrtvama u porti Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu održan je pomen žrtvama
Juče, 2. novembra, obeležena je 104. godišnjica oslobođenja Šapca u Velikom ratu. Ispred spomenika žrtvama u porti Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu održan je pomen žrtvama, a vence su položili predstavnici Vojske Srbije, Mačvanskog upravnog okruga, Grada Šapca, Gradskog odbora SPS-a, SUBNOR-a i šabačke podružnice Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

Svaka radost je preko krsta prelivena. Tako su i Šapčani pre 104 godine dočekali slobodu u porušenom gradu u kome je od 14 hiljada stanovnika ostalo jedva 7 hiljada. Neprijatelj nije poštedeo čak ni šabačku crkvu, gde su naši sugrađani mučeni, a potom streljani u porti.

- Kao da je apostol Pavle u Poslanici Jevrejima opisivao pogrome u Šapcu i Prnjavoru, povlačenje kroz albanske gudure, ali i pobedu nad austrougarskim carstvom, pobedu verom onih koji čineći pravdu gase silu ognjenu. Braćo Šapčani, pobedu ne ostvaruju očajnici, nego oni koji imaju veru, oni koji se ugledaju na Hrista, arhimučenika koji nas o odnosu prema slobodi, prema borbi za slobodu upućuje jednostavnim rečima: „Od ove ljubavi nema veće da ko život svoj položi za prijatelje svoje“, poručio je episkop šabački Jerotej.

Šapčani su pre 104 godine dočekali slobodu u porušenom gradu u kome je od 14 hiljada stanovnika ostalo jedva 7 hiljada


Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je naša moralna obaveza da se sećamo svih onih koji su živote dali da mi danas baštinili slobodu.

- Ovaj datum nas opominje na velike žrtve grada Šapca koji je prepolovljen u do tada najvećem svetskom sukobu. Poučeni tim iskustvom trebalo bi da donosimo odluke u kojima su mir i stabilnost neprikosnoveni. Pavle Popović, ondašnji rektor Univerziteta u Beogradu rekao je: „Kad pogledate Šabac, ne biste oprostili“, ali ja sam siguran da kao hrišćani treba da oprostimo, ali ne i da zaboravimo, istakao je gradonačelnik Pajić.

U ime Gradskog odbora Udruženja potomaka ratnika obratio se dr Dragutin Jovanović.

- Danas kada se svet nalazi na ivici abmisa, kada se vode ratovi u kojima stotine mladih izgubi život, kada je mogućnost nuklearnog rata veća nego ikada, okupili smo se da obeležimo dan kada je oslobođen grad Šabac i izrazimo poštovanje prema žrtvi naših predaka i ponos što smo potomci generacije koja je znala vrednost i cenu slobode.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa