2. mart 2023.2. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U ŠAPCU OBELEŽEN SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Spremni da reaguju na sve opasnosti

Na teritoriji Republike Srbije formirano je 111 jedinica civilne zaštite sa oko 2.800 pripadnika, koji su prošli osnovnu obuku, a kasnije i različite vrste trninga kako bi što spremnije dočekali i reagovali na različite vrste opasnosti
Svetski dan civilne zaštite obeležava se svake godine 1. marta, na dan kada je 1972. godine ustanovljen statut Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu. Ovaj dan se u Srbiji obeležava nizom manifestacija.

Prezentacijom dosadašnjeg rada, u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu, svoj dan su obeležile i specijalizovane jedinice civilne zaštite Mačvanskog okruga. Na teritoriji Okruga formirane su četiri specijalizovane jedinice civilne zaštite: Dva voda za gašenje požara, vod za pružanje pomoći i zbrinjavanje i odeljenje za spasavanje na vodi i pod vodom.

-Članovi jedinice su se okupili 2014. godine, nezvanično, kao volonteri koji su želeli da pomognu u odbrani od poplava. Tada smo započeli prijateljstva, koja su se kasnije nastavila u jednici za pružanje pomoći i zbrinjavanje. Imamo obuke i treninge, a 2021. godine smo učestvovali u velikoj vežbi “Sistem“ koja je organizovana na teritoriji cele Republike, a jedan deo je bio u Loznici gde smo formirali naselje za zbrinjavanje i pružali prvu pomoć unesrećenim licima na reci Drini, kaže Milan Đupovac, komandir voda za pružanje pomoći i zbrinjavanje.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Šabac istakao je da žele da ukažu na značaj civilne zaštite u sistemu zaštite i spasavanja.

-Civilna zaštita predstavlja organizovani način države da se svim elementarnim nepogodama i tehničko-tehnološkim nesrećama koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna i kulturna dobra i životnu sredinu, odupre na pravi način. Odeljenje za vanredne situacije, preko centra Ministarstva odbrane je formiralo tri jedinice civilne zaštite koje su specijalizovane za specifične vrste opasnosti. Osnovnu obuku je prošlo 127 pripadnika jedinica civilne zaštite. Oni su obučeni, uniformisani i spremni da reaguju na različite vrste opasnosti. Na teritoriji Republike Srbije formirano je 111 jedinica civilne zaštite sa oko 2.800 pripadnika, koji su prošli osnovnu obuku, a kasnije i različite vrste treninga kako bi što spremnije dočekali i reagovali na različite vrste opasnosti, rekao je Ivan Spajić.

Obeležavanju Svetskog dana civilne zaštite na Letnjikovcu prisustvovali su i Bojana Ikodinović, načelnik Odeljenja za civilnu zaštitu u Upravi za rizike i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije i Nenad Paunović, zamenik načelnika.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa