2. mart 2023.2. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Održana sednica Saveta Mačvanskog upravnog okruga

Predstavljeni projekti namenjeni lokalnim samoupravama

Državni sekretar u Ministarstvu privrede dr Boban Birmančević najavio podsticaje za razvoj privrednih zona, turističkih destinacija, malih i srednjih preduzeća, kao i za žensko preduzetništvo
Sednica Saveta Mačvanskog upravnog okruga održana je u sredu u Gradskoj kući. O aktuelnim projektima Ministarstva privrede namenjenim lokalnim samoupravama u Republici Srbiji koji su bili na dnevnom redu govorio je gost sednice, državni sekretar u Ministarstvu privrede, dr Boban Birmančević.

Saradnja sa državom i resornim ministarstvom
Birmančević je naglasio da je Ministarstvo privrede otvorilo svoja vrata za sve gradske i opštinske uprave, ali i za sva preduzeća, od malih i srednjih do najvećih.

-Svi koji kucaju na vrata Ministarstva privrede kucaju na otvorena vrata. Osnovni zadatak je da pružimo potrebne informacije da bi i Gradska uprava, ali i sva preduzeća, imala adekvatan odgovor Ministarstva. Meni je izuzetna čast da na poziv načelnika okruga sa prvim ljudima opština i gradova Mačvanskog okruga podelim informacije kako da najlakše i na najbolji način iskoristimo sve što država hoće da pruži našim građanima. To su upravo podsticaji i ulaganje u razvoj privrednih zona, turističkih destinacija, ali i malih i srednjih preduzeća. Očekujte u narednom periodu novi program podsticaja za žensko preduzetništvo. Ministarstvo privrede ima dovoljno sredstava i kvalitetnih kadrova da ta sredstva obezbedi i našim građanima. Odlična saradnja sa gradonačelnikom, predstavnicima opština i načelnikom Mačvanskog okruga prvi je preduslov da do svih projekata dođe- naveo je Birmančević.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je to prilika da se razgovara o aktuelnim i budućim projektima.

-Kao što smo obećali, imamo saradnju sa svojom državom i ovi projekti to potvrđuju. Drago nam je da na ljude koji su predstavnici Vlade i Ministarstva možemo da računamo. Oni su iz Mačvanskog okruga, konkretno Šapca, otišli za Beograd, ali nikada nisu zaboravili naš grad i spremni su da podele sa nama sve aktuelne projekte u ministarstvu na koje Grad Šabac može da konkuriše. Ovo su značajni podsticaji koji će gradu olakšati da svoje kapitalne investicije uradi sa što manje sredstava, odnosno da paritet države i Grada bude makar podjednak, a u nekim projektima imamo da Vlada daje značajno veća sredstva nego Grad. To je važno za sve građane i mi ćemo se truditi da i preko Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, ali i projektnog tima grada, konkurišemo na što veći broj projekata, kako u Ministarstvu privrede, tako i u drugim ministarstvima, kako bismo naš grad učinili gradom budućnosti- podvukao je Pajić.

Mačvanski upravni okrug- spona Vlade i lokalnih samouprava
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović rekao je da će se potruditi da se što više projekata realizuje.

-Mačvanski upravni okrug treba da bude spona između Vlade i lokalnih samouprava i to je neka dvosmerna komunikacija. Ona se ogleda u tome što ćemo sa najpozvanijim ljudima iz Vlade prezentovati koje konkurse ministarstvo raspisuje u narednom periodu. Isto tako, lokalne samouprave, zajedno sa predstavncima opština i gradonačelnicima, prezentovaće Vladi i nadležnim ministarstvima projekte koji su najbolji za naše opštine i gradove. Pokušaćemo da što više projekata obezbedimo za Mačvanski upravni okrug- naglasio je Marjanović i dodao da će drugi deo sednice biti održan narednog dana u Loznici, kada će se sastati sa gradonačelnikom i predstavnicima opština iz Podrinja.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović, predsednik Opštine Vladimirci Goran Zarić i zamenica predsednika Opštine Koceljeva Slavica Ranković. Po završetku sastanka, održana je šesta sednica Privrednog saveta grada Šapca. Pored aktuelnih projekata Ministarstva privrede namenjenih lokalnim samoupravama u Republici Srbiji, na dnevnom redu našla se i Odluka o budžetu grada Šapca za 2023. godinu, kao i Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Šapca za 2023. godinu.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa