9. mart 2023.9. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Muzička škola u Šapcu obeležila 75 godina postojanja i rada

Talenti garancija dugovečnosti

Škola osnovana 2. marta 1948. godine kao Gradska muzička škola. Tokom sedam decenije menjala naziv, ali su talenti ostali. Od 1981. na adresi Masarikova 75. Brojne nagrade i priznanja potvrda kvalitete, predanog rada i uspeha
Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ u Šapcu svečano je obeležila 75 godina rada i postojanja koncertom u Šabačkom pozorištu. Ova obrazovna ustanova osnovana je ubrzo nakon završetka Drugog svetskog rata, 2. marta 1948. godine. Prvi direktor Gradske muzičke škole bio je Ljubisav Marković, a prve godine u školu je upisano 147 učenika, te je i formiran orkestar koji su činili nastavnici i učenici.

Iako se škola u prvim godinama svog rada susretala sa brojnim izazovima, đaci su postizali zapažene uspehe na brojnim takmičenjima osvajajući značajne nagrade.

Školske 1959/1960. godine Gradska muzička škola, menja naziv i postaje Škola za osnovno muzičko obrazovanje. Dve decenije kasnije, zbog interesovanja učenika, pokrenuta je inicijativa da se oformi i srednja muzička škola, kako bi zainteresovani stekli nova znanja i usavršili svoj talenat, bez potrebe da odlaze u druge gradove na dalje školovanje. Početkom 1979. godine inicijativa je realizovana i od tada Muzička škola objedinjuje osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Nedugo potom, rešen je i problem objekta, te škola ima prostorije u zgradi nekadašnje Učiteljske škole u Masarikovoj ulici broj 35. Od tada adresa Muzičke škole nije menjana, iako naziv jeste.

Foto: "Glas Podrinja"


Istorija duga 75 godina
Tokom svoje istorije duge 75 godine menjala je nazive, te je ime Muzička škola „Slavenski“, 1993. promenila u Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ u čast poznatog akademika, pedagoga, kompozitora.
Prema podacima istaknutim na sajtu obrazovne ustanove više od 12.000 učenika tokom sedam decenija sticalo je znanja u Muzičkoj školi, negujući svoj talenat.

Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ danas ima više od 600 učenika i oko 90 zaposlenih, od čega je preko 70 nastavno osoblje. Osim na instrumentalnom odseku, učenici mogu sticati znanje i na teoretskom odseku.

Brojne nagrade priznanja, nastupi, koncerti, saradnje upisane su protfolio škole. Neki od nekadašnjih učenika sada su profesori, neki su profesionalne karijere izgradili u lokalnoj sredini, regionu, zemlji, ali i inostranstvu kao međunarodno priznati umetnici i muzičari.

Koncert u Šabačkom pozorištu
Koncert u Šabačkom pozorištu bio je omaž tradiciji, posvećenosti, talentu, umetnosti i budućnosti. Nastupili su profesori, učenici, a podrška sugrađana, porodica, prijatelja nije izostala.

-Istorija Muzičke škole je duga, lepa i inspirativna. Kao trenutna direktorka, samo sam delić te istorije. O školi može mnogo toga da se kaže, jer upravo ta tradicija nosi draž, ali i obavezuje. Sve ovo ne bi bilo moguće bez talentovanih učenika, vrednih profesora, roditelja, porodica kao neizostavne podrške i naravno publike - istakla je direktorka Muzičke škole Sonja Živković napominjući da je privilegija i čast biti na čelu jedne obrazovne ustanove.

Foto: "Glas Podrinja"


-Trudimo se da opravdamo poverenje, da iz godine u godinu budemo uspešniji. Za ovo su potvrda i brojne nagrade naših talentovanih, uspešnih učenika i profesora koji rade sa njima, ali i celokupnog kolektiva. Kao i moji prethodnici imam odgovornost prema ustanovi, ali i prema svima koji su deo nje. Zahvalila bih se svima koji nas podržavaju - dodala je Živković.

Muzička škola dodelila je zahvalnice istaknutim pojedincima, ustanovama u znak zahvalnosti za saradnju, podršku.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa