9. mart 2023.9. mar 2023.
Najlepša reč za bajku
DAN ŽENA U SREDNjOJ POLjOPRIVEDNOJ ŠKOLI

Najlepša reč za bajku

Dan žena prigodinim programom obeležen je i u Srednjoj poljoprivrednoj školi sa domom učenika. Učenici su ovim povodom održali javni čas srpskog jezika i književnosti pod nazivom „Najlepša reč za bajku“.

Prisetili su se borbe za žensku ravnopravnost kroz istoriju, a posebna pažnja posvećena je majci u srpskoj poeziji, od Jevrosime, majke Marka Kraljevića i MajkeJugovića, preko narodnih pesama i sevdalinki, do savremene pop i rok muzike.

-Čas je posvećen majci kao najvažnijoj osobi u našem životu i kao neprolaznoj inspiraciji književnosti od njenog postanka do danas. Program je podeljen u nekoliko celina: predstavljanje 8. marta kao međunarodnog praznika, motiv majke u narodnoj književnosti i predstavljanje najupečatljivijih likova majki u srpskoj epskog poeziji, majka kao tema umetničke poezije za decu i majka kao motiv u popularnoj muzici. Pored pesama i proznih delova teksta, učenici su pevali i svirali popularne melodije sa temom majke, kaže Dragica Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti u SPŠ.

Program su priredili učenici inastavnici škole, a u centralnom delu programa svoje mesto su imali i učenici sa smetnjama u razvoju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa