16. mart 2023.16. mar 2023.
„Dr Dragi Ljočić“ istoimeno priznanje
DOM ZDRAVLjA ŠABAC DOBIO PRIZNANjE SKANU

„Dr Dragi Ljočić“ istoimeno priznanje

Srpska Kraljevska Akademija naučnika i umetnika (SKANU) ustanovila je nagradu koja će da ponese ime dr Drage Ljočić, prve lekarke u Srbiji. Tako je 11. marta na svečanoj sednici SKANU u Tršiću, dodeljeno priznanje Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić“ Šabac, koje je preuzela direktorka Doma zdravlja, dr Jasmina Stanković.

Predsednik SKANU akademik Dragan Damjanović i akademik profesor dr Mirko Kerkez, naš ugledni hirurg, višegodišnji zamenik direktora KC Srbije, inače predsednik Naučnog veća SKANU, istakli su da je ovo način da se, još bolje, osvetli ime i delo ove znamenite Šapčanke i Srpkinje, intelektualke, lekarke za nezaborav, rodoljubive i humane ličnosti.

Uzdarje dr Ljočić dobili su iz ruku akademika : Aleksandra Delić, novinar, Opšta bolnica “Laza K. Lazarević“ u Šapcu, Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić“ u Šapcu, dr Branko Vujković direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, dr Branka Krasavac, direktor Doma zdravlja u Loznici, profesor dr Violeta Rabrenović sa VMA, ugledni anesteziolog dr Milan Miško Ranković iz Šapca, Rade Veselinović, privrednik iz Šapca, kao i lekari iz susedne Loznice dr Čedomir Mitrović, dr Gordana Tešić Petrović, dr Aleksandar Isaković, dr Ana Ilić.



Inače, Srpska Kraljevska Akademija naučnika i umetnika (SKANU) je jedinstveno udruženje stvaralaca iz naučno-tehnoloških, bio-medicinskih, poljoprivrednih, fizičko-matematičkih oblasti, i svakako duhovnih, ali i umetničkih, istorijskih, društveno političkih i ekonomskih nauka, ekologije, marketinških umeća.

Dom zdravlja u Šapcu nosi ime po dr Dragi Ljočić, čiji je rodni grad bio upravo Šabac. Veliku pažnju je nedavno privukao dokumentarni film o njoj povodom Dana grada Šapca, čiji je autor Aleksandra Delić, višegodišnja novinarka “Večernjih novosti“, sa saradnicima iz grada na Savi.
DZ „Dr Draga Ljočić“

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa