26. januar 2012.26. jan 2012.
ŠABAČKE PRIČE - SNEŽANA RANKOVIĆ ĐERIĆ

PESMA JE ŽIVOT

O Šapcu i Šapčanima, njegovim ulicama i institucijama prošlosti i sadašnjosti, kafanama i boemima, korzou i igrankama, Dudari i Savi, fudbalu i rukometu... pričaju ljudi koji su deo svoje duše ugradili u mozaik kaldrme ove varoši (35)
Pesma je život ili život je pesma, kako god se naslovio tekst činjenica je da životnu suštinu Snežane Ranković Đerić, čini pesma. I to ona, po besedi svetitelja, koja “Slavi Boga, da bi se glas sa zemlje čuo među horovima anđela“. Po tome ova mlada Šapčanka spada među one koji svojim delom doprinose kulturnom razvoju ove sredine. U mladosti se opredelila za najlepše zanimanje, muziku, život ispunjava pesmom a ta pesma joj pomaže da spaja ljude raznih zanimanja i različitih uzrasta u jedan sklad kakav se samo u horu postiže. Po tome se Snežana prepoznaje i van Šapca, i van Srbije, po tome je i hor koji vodi “Sveti Jovan Bogoslov“ reprezen tradicije i sadašnjosti šabačke duhovne pesme i po tome ih ovenčavaju stihovi Svetog vladike Nikolaja “Da mogu od kamena stvoriti svirače, i od peska jezerskog igrače, a od lišća svih gora pevače...“
Zato se u čestim pominjanjima hora i njegovog dirigenta kaže “Najveći kompozitori sveta svoje najlepše pesme i kompozicije posvetili su slavi Boga i Njegovoj veličini. U našoj pravoslavnoj crkvi horovi su ti koji, poput anđeoske pesme uznose hvalu Bogu, uzdižu pravoslavni duh i snaže veru. Jedan od tih horova je i hor “Sveti Jovan Bogoslov“, koji nastavlja tradiciju crkvenog pevanja mnogobrojnih pevačkih društava u Šapcu, započetu pre 140 godina.“ Tako su i breme tradicije, i poštovanje duhovnih vrednosti i dostizanje kvaliteta stalna, briga kako članova hora tako i dirigenta koji ga vodi.
A sve je na Snežaninom putu pesme krenulo po ugledu na brata koji je išao u Muzičku školu i njenim opredeljenjem da se posle osnovne škole bavi muzikom. I sve to, razume se, na iznenađenje roditelja kada je položila prijemni i krenula u profesionalni svet muzike.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa