26. januar 2012.26. jan 2012.
PREDSTAVLjENA STRUKTURA GRADSKOG BUDžETA

NAJVIŠE NOVCA ZA INVESTICIJE

Zahvaljujući pre svega izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava budžet grada sa prošlogodišnjih 2.429.306.000 dinara uvećan na 3.189.728.000 dinara. Od ukupnog iznosa, 43 odsto sredstava biće plasirano u investicije prvenstveno u izgradnju komunalne infrastrukture
Krajem prošle godine, na sednici Skupštine grada usvojen je predlog budžeta za 2012. godinu. Njegova struktura, predstavljena je javnosti, na konferenciji za novinare, organizovanoj prošlog utorka u šabačkoj Gradskoj upravi. Zahvaljujući izmenama u Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, po kojima veći deo sredstava od poreza na zarade ostaje u kasi Grada, ovogodšnji iznos je uvećan za oko 500 miliona dok se od republičkih tarnsfernih sredstava očekuje još oko 100 miliona dinara. Kako je naveo gradonačelnik Šapca Miloš Milošević, ovaj novac će većim delom, biti uložen u investicije. Što konkretno, za građane znači više puteva, izgradnju novih objekata komunalne infrastrukture, veća prava iz oblasti socijalne zaštite.
-Za plate budžetskih korisnika opredeljeno je 17 odsto sredstava, dok je za investiranje predviđeno 43 procenata od ukupnog iznosa. Reč je pre svega, o projektima iz oblasti komunalne infrastrukture, komunalne potrošnje i onim investicijama koje imaju za cilj poboljšanje materijalne osnove ustanova čiji je osnivač Grad, kao i ustanova za čije smo finansiranje delom odgovorni.
Kada je reč o ulaganju u osnovne i srednje škole, ove godine smo izdvojili manje sredstava, prevashodno iz razloga što su skoro sve obrazovne ustanove na teritoriji Grad gotovo u potpunosti obnovljene. Dva najznačajnija projekta koja su ostala da se realizuju je izgradnja fiskulturne sale za potrebe osnovne škole u Volujcu i završetak sale u srednjoj Ekonomskoj trgovinskoj školi u Šapcu. Za Volujac je iz gradskog budžeta opredeljeno 22 miliona, odnosno polovina od ukupnog iznosa, dok će ostatak novca obezbediti NIP, naveo je Milošević i izjavio da je u oblasti kulture najviše novca izdvojeno za završetak aneksa Biblioteke šabačke. Reč je o cifri od dvadeset miliona dinara, dok se četiri miliona u ove svrhe očekuju iz republičke kase.
U oblasti socijalne zaštite zabeležen je najveći pomak. Po Miloševićevim rečima, došlo je do uvećanja sredstava namenjenih za završetak projekata u čijoj realizaciji Gradska uprava učestvuje već duži niz godina, poput izgradnje sigurne kuće, kuće “Dobre volje“. Što se tiče Doma zdravlja, iznos od 25 miliona dinara će biti uložen u otvaranje ambulante, apoteke i kancelarije mesne zajednice na Letnjikovcu.
- Nastavićemo finansiranje programa Direkcije za poljoprivredu. Time će poljoprivrednim proizvođačima ovog kraja biti omogućeno da ostvare veću zaradu od svoje delatnosti. Kada je reč o ovoj grani privrede, iako nije direktno u domenu Direkcije, posebno bih napomenuo da smo šest miliona dinara izdvojili za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centra za prijem, sortiranje, doradu i pakovanje voća, naveo je gradonačelnik Šapca, i objasnio da će najviše novca biti uloženo u oblasti izgradnje putne infrastrukture, vodosnabdevanje, odvođenje otpadnih voda i nadležnosti JP za upravljanje građevinskim zemljištem.
Zamenica gradonačelnika Jasminka Ristivojević, istakla je ovom prilikom da je do uvećanja budžeta za osnovno i srednje obrazovanje u 2012. godini došlo zbog nove obaveze lokalne samouprave da isplati jubilarne nagrade prosvetarima za dve prethodne godine, te pored dve fiskulturne sale o kojima je govorio gradonačelnik navela završetak radova na rekonstrukciji Muzičke i Medicinske škole. Uporedo sa radovima na aneksu Biblioteke šabačke, u oblasti kulture najavljena su značajna ulaganja u izradu nove stalne postavke Narodnog muzeja.
- Najviše su povećana sredstva za socijalnu zaštitu. Ovaj novac će se trošiti u skladu sa potrebama naših sugrađana. Uvećana su na pozicijama svih projekta koje naša Gradska uprava realizuje u ovoj oblasti. Tu smo izuzetno ponosni na program pomoć i nega u kući, izgradnju “Kuće dobre volje. Više novca izdvojeno je i za narodnu kuhinju, materijalne pomoći, jednokratnih davanja. Imamo i dve nove stavke. Reč je o prihvatnoj stanici koja služi za pomoć našim sugrađanim koje nađemo na ulici a ne znamo gde da ih smestimo. Oni tu mogu da borave šezdeset dana. To je rok u kojem treba da se reši njihov status. A druga je, zgrada za stanovanje u zaštićenim uslovima, za čije održavanje Gradska uprava ne bi trebala da ima veće troškove, istakla je Ristivojevićeva.
- Činjenica da šabačka Gradska uprava ima najmanji broj zaposlenih u Srbiji u odnosu na broj stanovnika pruža mogućnost da budžet bude razvojni i da se najveći deo novca usmeri na investicije i komunalnu potrošnju. Proteklih godina, sve mesne kancelarije na prostoru gradske uprave na seoskom području smo renovirali, zaključno sa odeljenjem za inspekcijske poslove, pa nam je praktično ostalo da samo rešimo problem prostora Odeljenja za urbanizam. Tu smo odvojili određena sredstva. Planirana su ulaganja u unapređenje informacionih tehnologija, istakao je načelnik Gradske uprave Miloš Stanojčić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa