22. jun 2023.22. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

KOMISIJA ZA PROCENU ŠTETE NASTALE OD POPLAVA U POSETI ŠAPCU

Nakon utvđivanja štete sledi pomoć

„Bićemo zahvalni na svakoj pomoći, a dolazak predstavnika Ministarstva u naše domaćinstvo daje nam nadu da će ona ubrzo i stići“, rekao je Boban Josipović iz Gornje Vranjske. „Kada budemo imali kompletnu sliku sa teritorije cele Srbije, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo će izaći sa adekvatnim merama pomoći lokalnim samoupravama“, navela je Maja Grbić, v.d. direktorka Republičke direkcije za vode. Konkretno smo dogovorili da u narednom periodu formiramo zajedničke ekipe koje će obilaziti svako domaćinstvo i detaljno i precizno evidentirati štete, rekao je Zoran Zdravković, član Gradskog veća zadužen za bezbednost
Maja Grbić, v.d. direktorka Republičke direkcije za vode i Marko Obradović, pomoćnik ministra poljoprivrede, kao predstavnici Komisije za procenu štete nastale od poplava, danas su posetili Šabac. Komisija je formirana pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a nakon utvrđivanja štete Vlada i Ministarstvo realizovaće mere pomoći lokalnim samoupravama.

Nakon sastanka sa zamenikom gradonačelnika Blažom Kneževićem, načelnikom gradske uprave Aleksandrom Jovanović i članom Gradskog veća zaduženim za bezbednost Zoranom Zdravkovićem posetili su poljoprivredno domaćinstvo Bobana Josipovića u Gornjoj Vranjskoj. Josipovići su imali oko 30 plastenika različitog povrća, međutim, nakon izlivanja Dumače ostali su bez kompletne proizvodnje.

-Šteta je ogromna. Radili smo, borili se, ali voda je sve uništila. Imali smo krastavce, paradajz i različitog drugog povrća, a nadali smo se da će bar celer opstati, ali i on je počeo da truli. Bićemo zahvalni na svakoj pomoći, a dolazak predstavnika Ministarstva u naše domaćinstvo daje nam nadu da će ona ubrzo i stići, rekao je Boban Josipović.

Ekipe za procenu štete obilaze sve teritorije u Srbiji koje su pogođene poslednjim poplavama. Maja Grbić je izjavila da očekuju i da se gradovi i opštine maksimalno angažuju na utvrđivanju štete, a kasnije i na sanaciji i finansijski, kako bi se pomoglo građanima.

Foto: "Glas Podrinja"


-Razgovaramo sa građanima, čelnicima lokalnih samouprava, popisujemo štetu, utvrđujemo šta treba da popravimo, saniramo i nakon toga izveštaje podnosimo Ministarstvu. Kada budemo imali kompletnu sliku sa teritorije cele Srbije, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo će izaći sa adekvatnim merama pomoći lokalnim samoupravama. Tokom razgovora sa rukovodstvom grada Šapca dobili smo kompletan izveštaj Štaba za vanredne situacije o svoj šteti koja je prouzrokovana, što na poljoprivrednom zemljištu, što na voćnim kulturama. Važno je da žrtava nema, da je sva stoka na vreme evakuisana i ni tu nema gubitaka. Pohvalila bih rukovodstvo grada Šapca da su pravovremeno reagovali i preduzeli sve mere. Grad je već imao iskustva i 2014. godine. Sreća je da se sada Sava nije izlila, nego je došlo do izlivanja bujičnih vodotokova, to nije moglo ni da se predvidi ni da se spreči. Količina padavina je bila ogromna, rekla je Maja Grbić.

Zoran Zdravković je zahvalio Ministarstvu poljoprivrede koje je brzo reagovalo na dopise i preliminarnu procenu štete Štaba za vanredne situacije grada Šapca i što su došli da se lično uvere u stanje na poljoprivredim površinama na teritoriji Šapca.

-Nadam se da ćemo u narednom periodu, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom poljoprivrede, uspeti da nadoknadimo bar deo šteta našim poljoprivrednicima. Konkretno smo dogovorili da u narednom periodu formiramo zajedničke ekipe koje će obilaziti svako domaćinstvo i detaljno i precizno evidentirati štete, nakon čega ćemo imati tačne podatke koliko će nam novca trebati za nadoknadu štete, rekao je Zoran Zdravković.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa